У білоруській церкві, священики якої навчаються на Волині, теж почали говорити про автокефалію
Україна

У білоруській церкві, священики якої навчаються на Волині, теж почали говорити про автокефалію

17 вересня 2018, 16:25
0
0
Сподобалось?
0

Архієпископ Білоруської автокефальної православної церкви єпископ Святослав Логін заявив, що підтримує надання томосу Україні й сподівається на отримання статусу автокефалії й для православної церкви у своїй країні.

Про це він розповів у коментарі для Радіо Свобода.

– Українська церква нам рідна і близька, тому що в минулому ми мали єдину митрополію – церква в Білорусі починалася з Київської митрополії. Пізніше це була Києво-Литовська митрополія з центром у Новогрудку – вона була знищена Московською церквою. І донині Москва робить все, щоб Українська і Білоруська церкви автокефалії не отримали, – зазначив Логін.

Також священик згадав історію православ’я в Білорусі. За його словами, білоруська церква почалася з Київської митрополії, пізніше була Києво-Литовська митрополія з центром у Новогрудку, яку знищила Московська церква.

– Церква Білорусі старша за московську церкву, за РПЦ. Спочатку хрестилися Київ, Полоцьк. У нас були вже свої храми побудовані, і тільки потім виникла Москва, яка цинічно неканонічно підпорядкувала собі Києво-Литовську митрополію, в тому числі Білорусь. Про це було сказано і в томосі Константинопольського патріарха в 1924 році, коли він надавав автокефалію Православній церкві в Польщі, – каже Святослав Логін.

На питання про те, до кого б мала Білорусь звернутися за отриманням автокефалії для своєї православної церкви, Логін зазначив, що однозначно не у Москви, адже вона від’єдналася від Київської митрополії.

– Ми можемо просити автокефалію тільки від Києва або від Константинополя. Якщо Київській митрополії буде дано право автокефалії із зазначенням території, то, зрозуміло, що Білорусь туди не увійде, оскільки має окрему державу і окрему історію митрополії в Білорусі. Таким чином, автокефалію Білорусі в разі такої необхідності повинен надавати тільки Константинопольський патріархат, – розмірковує Святослав Логін.

Білоруська автокефальна церква не визнається теперішньою державою на офіційному рівні. Оскільки її парафії не реєструють юридично, БАПЦ засновує релігійні громади без храмів. Найбільша така громада діє у Мінську. Деякі священнослужителі БАПЦ є випускниками Волинської православної духовної академії, деякі зараз навчаються тут заочно.

Активну діяльність БАПЦ проводить в еміграції. Церква має три повноцінні парафії у США, одну в Канаді, три в Австралії і ще одну в Англії.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися