Фоторозповідь про Межигір’я Януковича. Їжу першою пробувала коханка, бо не довіряв навіть сину? (Частина 2)
Україна

Фоторозповідь про Межигір’я Януковича. Їжу першою пробувала коханка, бо не довіряв навіть сину? (Частина 2)

20 січня 2019, 14:27
0
0
Сподобалось?
0

Пропонуємо вашій увазі завершення розповіді про резиденцію президента-утікача Віктора Януковича у Межигі’ї.

Пив молоко антилопи і сам годував собак

Янукович їв те, що вирощували у Межигір’ї у величезних теплицях та фермах, звідки не чути смороду. Акуратним приміщенням, де стоїть худоба, позаздрять сільські школи у глибинці. Для туристів продають коров’яче і козяче молоко – 25 і 40 гривень за літр. Правда чи ні, але подейкують, що спеціально для Януковича тримали антилоп, адже їхнє молоко дуже корисне. Інші розповідають, що за допомогою спеціальних пристроїв для нього доїли лам.

Пригадуєте, Янукович розповідав про своїх знаменитих страусів? Вони досі тут є. А ще живуть фазани, журавлі, зайці, олені, екзотичні муфлони, барани, лані, павичі… Зоопарк займає величезну територію. Кажуть, що це єдине місце у Межигір’ї, де після втечі Януковича нічого не зникло.

А от у той же день, коли гарант втік, одразу ж з клітками, повідками приїхали невідомі люди, щоб забрати собак Януковича. Адже в унікальному кінологічному центрі тримали цінних тибетських та англійських мастифів, бельгійських та середньоазійських вівчарок, інші дорогі породи. Деякі пси коштують, як автомобілі. Приміром, тибетський мастиф у Китаї вартує від 50 тисяч доларів, а у нас ще більше.

– Янукович щодня сам годував псів печивом, віддавав їм команди і жодного разу не був ні обгавканий, ні покусаний, – розповідають кінологи. – Деяких йому дарували, деяких сам дарував: що ще мільйонер мільйонеру може піднести?

Пси Януковича живуть ліпше, ніж багато українців. Не в будах, а у приміщенні, що нагадує житловий будинок – у кожного своя кімната з виходом у двір! У центрі є спеціальний спортзал для собак – з біговою доріжкою, тонованими вікнами, щоб, бува, чогось не злякалися, зі спеціальною підлогою, аби не пошкодили лапи. Кожному розроблена індивідуальна програма фізичних навантажень. Є також басейн, душова, косметичний салон для собачого манікюру і стрижок. А ще для заспокоєння нервів їм вмикають класичну музику.

Тепер тибетські мастифи Федоровича лікують поранених бійців та хворих діток. А от вівчарок, яких він не дуже шанував, бо нібито нагадували тюремну молодість, готують до служби в АТО. Із собачої шерсті в’яжуть шкарпетки для солдатів на фронт.

– Якби Янукович міг, то усіх би собак забрав, так він їх любив, – розповідають у Межигір’ї. – Із собою вивіз маленьких шпіців та папугу Жако, які жили з ним у будинку.

До речі, Янукович любив годувати з рук і папужок. Але вони у нього чомусь не велися, а він цього не знав, бо замість здохлих пташок йому підсовували інших. Одного разу він дуже здивувався, коли улюблений папужка його вкусив.

Підземний тунель до «Хонки»

Ну і, звичайно, найцікавіша екскурсія – у самому будинку «Хонка», де жив Янукович, його коханка Любов Полежай (колишня офіціантка) та її мала донька. Маєток на 2600 квадратних метрів має п’ять поверхів, чотири житлові. Це найбільший дерев’яний будинок у світі, товщина бруса якого витримує температуру до 30 градусів морозу. До речі, фінська фірма «Хонке», яка зводила цей дім, мала намір подати заявку у Книгу рекордів Гіннеса, але після скандалу з Януковичем передумала.

Учасник Майдану Петро Олійник, який з перших днів наглядає за маєтком, запевняє: якби з однодумцями не взяли під свій контроль Межигір’я, то тут панували б грабежі та розруха, як у будинку Пшонки. Адже, чого гріха таїти, у перші дні після втечі Януковича стояв хаос і свавілля.

– Ми зареєстрували громадську організацію «Національний парк Межигір’я». Чекаємо, коли держава візьме під свою опіку цю резиденцію, – розповідає Петро. – За документами «Хонку» і територію Янукович взяв в оренду у фірми «Танталіт». А будинок, який називають «Пеньками», є його власністю, тому він опечатаний. Усю документацію, яку ми знайшли, передали прокуратурі. 500 найменувань антикварних речей, картин, ікон по опису здали музейникам.

До речі, чимало картин було у… підземному тунелі довжиною у кількадесят метрів, який веде зі спа-салону до «Хонки». Двері замасковані під гардеробну. Як тільки хтось смикав за ручку, на спостережний пункт подавався сигнал про небезпеку. Увесь будинок був нашпигований датчиками руху, відеокамерами, щоб, не дай, Боже, хто не посягнув на життя гаранта.

Їжу для Януковича перевіряли в лабораторії

Про сам устрій життя в будинку Петро Олійник знає з розповідей працівників (більшість були східняками). Весь обслуговуючий персонал, який підписував документ про нерозголошення таємниці, трудився у «Хонці» лише тоді, коли господаря не було вдома. Якщо прибиральниця працювала на першому поверсі, то вона не бачила другого чи третього. Кухар, який готував для Януковича в іншій будівлі, ніколи не був у цьому будинку.

– Кажуть, що не кликав сюди навіть синів! Боявся, що старший його знищить, – розповідає Петро Олійник. – У «Хонку» ліфтом передавали їжу просто у невеличку кухню. Страви уже перевірені у лабораторії. У будинку прислуги не було, тому коханка Люба перекладала їжу у тарілки, сервірувала стіл і подавала Януковичу. Можливо, вона перша і їла. Її рідна сестра була кухарем, то навряд чи труїла б.

Музична шкатулка за півмільйона доларів

Слів не вистачає, щоб описати те багатство. Усюди блиск, золото, натуральне дерево. З «чорної бухгалтерії» активісти дізналися, що на будівництво Межигір’я витрачено два мільярди доларів, на утримання щомісяця йшло чотири мільйони доларів! Що цікаво, управляючі дурили Януковича. Багато речей, які видавали за закордонні, були зроблені в Україні. Наприклад, паркет, мозаїчна кімната з каміном, дубові меблі. Свої роботи впізнають люди, які приїздять у Межигір’я.

Столова кімната, де можна розпалити вогонь і насмажити шашликів, дерев’яний ліфт з мозаїчною підлогою та скляними дверима, інкрустованими вітражами, кінотеатр, де є масажні крісла для п’яток і шиї, чайна кімната, хол, аристократична лицарська зала просто вражають! Живі квіти у горщиках, обклеєних натуральною зміїною шкірою та ракушками, двометрова крокодиляча шкіра на столі. Килим у їдальні площею 26 квадратних метрів – 200 тисяч євро. Позолочена люстра з камінням Сваровські у холі звисає на кілька метрів – спочатку привезли таку ж, але срібну, але Янукович забажав позолочену, яка коштує 200 тисяч євро. Ні люстри, ні світильники по цілому будинку не повторюються – з них можна зробити виставку. Білий рояль фірми «Стенвей» з копією автографа Джона Ленонна коштує від 50 тисяч доларів – таких у світі 25. Швейцарська музична шкатулка з червоного дерева вартує… майже півмільйона євро (20 оригіналів у світі). Ціну, до речі, озвучив турист зі Швейцарії, через якого проходив розрахунок. І поруч з цією розкішшю Януковичу не боялися підсовувати китайські підробки – наприклад, годинник за сотню гривень.

Ще одна деталь, яка вражає – всюди по будинку є телевізори. У спальнях, коридорах, вітальнях, їдальнях і навіть у ванній! А ще на полицях, у шафах по всій «Хонці» відразу після втечі Януковича майданівці побачили банки з таблетками «Мумійо». Кажуть, що йому в Межигір’ї робили настоянку з рогів тварин.

Спальні розміром з квартиру

Янукович і коханка мали окремі спальні площею кожна, приміром, як двокімнатна квартира, з виглядом на Київське море. Величезні різьблені ліжка, на вікнах – важкі портьєри, як у царських опочивальнях. Тут ніби й справді відпочивав імператор, бо на вітальних листівках, які лишилися, до Януковича звертаються «Ваше високопревосходительство Виктор Федорович». Люба, очевидно, нечасто виходила на люди, все більше сиділа вдома і вишивала. Бо в її кімнаті в тумбочках були нитки, незакінчені вишивки, книжки для рукоділля.

Спальня Януковича оздоблена ліванським кедром, як храм біблійного мудреця Соломона. Це дерево славиться антисептичними властивостями, повітря тут настільки чисте, що можна проводити операції. Петро Олійник пригадує, що у цій кімнаті одразу після втечі відчувався собачий запах, певно, домашні улюбленці жили тут.

Як тільки туристи зайшли у спальню Януковича, одразу з цікавістю зазирнули у ванну кімнату (до речі, габаритів, як однокімнатна «хрущовка»). І, побачивши звичайну білу сантехніку, розчаровано в один голос перепитали:

– А де золотий унітаз?

– Я його не бачив, – відповів Петро Олійник. – А от золотий батон, напевно, був. Та він пропав після втечі. Як розповідали працівники, лежав на кухні як декор. Хоча управляючий міг його підмінити ще раніше: замість золотого підкласти підробку.

На жаль, Петро не показує відвідувачам спальню Любиної дочки, лише сказав, що це кімната у світлих кольорах на іншому поверсі. Не хоче, аби чужі люди копирсалися в особистих речах невинної дівчинки. У неї забрали дитинство, не мала друзів, її мобільний телефон контролювався. Вона навчалася у київській школі. Дівчинку діти вважали несповна розуму, бо хвалилася їм: «Мой папа президент». Про це у Межигір’ї розповіли батьки однокласників. Ніхто ж не знав, що вона й справді живе у Януковича!

Вірив церкві, екстрасенсам і шаманам?

Одразу за стіною спальні Януковича, де прикріплений унітаз, – в окремій кімнаті особиста церква. Відчиняються двері, і всі вкотре вражені. Дерев’яний храм, як і годиться, зі справжнім вівтарем та іконостасом! Позолочені підсвічники, бурштинові образи (і теж в обрамленні золота) підібрані за іменами родичів Януковича.

– Тут був і свій батюшка. Він правив служби за 6 тисяч гривень у місяць. Як на мене, то це старий феесбешник. Треба ж було Януковича тримати у страху, – припускає гід Петро Олійник.

І при цьому ж у Януковича працювали цілі групи екстрасенсів і навіть шаманів. Бо після його втечі на паркані були причеплені… розіп’яті яструби, орли. Такий обряд проводять шамани, щоб втікач уникнув самосуду.

Іноземці цікавляться політикою України

В екскурсійній групі по «Хонці» нас було десятеро. Це пари з Ізраїлю, Литви, Росії, пенсіонер зі Штатів з перекладачем і лише двоє українців. Ми готові бачити розкіш, яку нам показували по телевізору. А от закордонні туристи не переставали охати й ахати. А ще, на диво, дуже цікавилися політикою України, Майданом, синами Януковича, війною на Донбасі. І коли наш гід Петро з балкона спальні президента-утікача заграв на трембіті, іноземці вигукнули:

– Слава Україні! Героям слава!

Хіба міг колишній президент подумати, що у його Межигір’ї буде звучати бандерівське привітання і цей музичний інструмент – символ України, українського духу?!

Раптом литовець повчально кинув:

– Чого ж ви вибираєте собі таку владу?

І він правий. Усю екскурсію мене не полишало відчуття сорому, що такий розкішний палац збудував собі наш з вами президент у країні, де люди жили за межею бідності. І тепер, щоб побачити це багатство, з мізерної зарплати чи пенсії українцеві непросто виділити тисячу гривень. То може, варто для наших громадян, за гроші яких усе це збудовано, зробити вхід у Межигір’я безкоштовним?

Олена ПАВЛЮК, м. Київ

Фото автора


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися