Великий піст – це час каяття і плачу за своїми гріхами
Україна

Великий піст – це час каяття і плачу за своїми гріхами

15 березня 2019, 12:34
0
0
Сподобалось?
0

Великий піст – підготовка християн до зустрічі свята Воскресіння Христового (Пасхи), яке цьогоріч випадає на 28 квітня. Він починається за сім тижнів до Великодня і складається з Чотиридесятниці (сорока днів) і Страсної седмиці – останнього тижня перед самою Пасхою. Загальна тривалість – 48 днів. Чотиридесятниця встановлена на честь сорокаденного посту Спасителя, а Страсна седмиця – на згадку останніх днів земного життя, страждань, смерті і погребіння Христа.

Великий піст є суворим. Протягом часу, який він триває, церква закликає віруючих утримуватися від вживання м’яса, молока, яєць і риби, зокрема, й у складі різних страв. Риба дозволяється лише на свята Благовіщення і Входу Господнього в Єрусалим.

Чи можна у дні суворого посту їсти інші морепродукти? Скажімо, кальмари, мідії, креветки, раки, устриці, ікру. За церковною традицією, вони справді не вважаються «рибними». Про те, що їх дозволяється вживати у суботні та недільні дні посту, є вказівка у богослужбовому уставі – Типіконі. Навіть на Святій Горі Афон у недільні дні вживають восьминогів.  Але ж ми живемо не в Греції, і продукти, про які йдеться, у нас є делікатесами і коштують значно дорожче за м’ясо. А піст – це не час для розкоші.

Хоча головне, наголошують священики, не забувати, що піст тілесний є допоміжним у постуванні духовному. Недарма кажуть: краще з’їсти кусень сала, якщо вдома більше нічого немає, аніж шлунок має голодувати, а язик – «їсти» тих, хто поруч. Також важливо, щоб в період посту людина росла духовно. Варто присвятити більше часу церкві, читанню релігійної літератури, благочестивим справам, благодійності. Бо це час каяття і плачу за своїми гріхами, які віддаляють нас від Царства Божого.

Часто читачі запитують: як бути, якщо на Великий піст припадають родинні свята чи важливі події у житті друзів. Звісно, існує благочестива традиція утримуватися від пишних гулянь протягом цього періоду. Та якщо нема можливості перенести святкування після Великодня, то проводити його слід скромно. Стіл можна зробити водночас пісним і вишуканим, а танцювальну музику замінити класичною. Якщо ж ви потрапили на гостину, де нема пісних страв, категорично відмовлятися від їжі з наголосом на те, що ви постуєте, не можна. Робіть це спокійно, без злості. Аби не образити господарів і не акцентувати  увагу на власній персоні, скуштуйте одну-дві страви, що стоять поруч біля вашої тарілки.

Як бути, коли людина в дорозі? Для подорожуючих з благословення священика піст послаблюється. Але не відміняється. Так само послаблення є для літніх людей, хворих, дітей, вагітних та тих жінок, які годують немовлят грудьми.

Олеся КУЛІШ


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися