Анатолій ТРЕТЯК
Україна

У селі виростив екзотичний сад

13 червня 2019, 18:56
0
0
Сподобалось?
0

Ось уже 12 років Анатолій Третяк із села Прогрес Острозького району вирощує тропічні фрукти. Є у нього ананаси, банани, цитрусові… Ці та інші смаколики ростуть у спеціальній теплиці-термосі.

Вирощувати тропічні фрукти Анатолій Третяк взявся після виходу на пенсію. Чоловік пригадує, як прочитав у газеті матеріал про господаря з Київщини, який доглядав такий сад. Недовго думаючи, поїхав до нього переймати досвід.

– Звідти я й привіз перші сажанці інжиру, лимона, банана та граната. Тропічні дерева потребують особливого догляду, тож збудував для них спеціальну теплицю, яку називаю термосом, – розповідає селянин. – Парник заглиблений у землю на три метри. Аби стіни не промерзали, утеплив їх пінопластом. А от дах має бути скляним, щоб світло потрапляло всередину. Важливо, аби конструкція розміщувалася із заходу на схід, щоб впродовж дня там було сонячно.

Господар розповідає, що температура теплиці тримається у межах п’яти градусів тепла. У холодну пору він парника опалює.

Каже, найменш вибагливими з його рослин є банани, а от мандарини, апельсини та лимони досить вразливі до різних хвороб.

– Лимони плодоносять цілий рік, проте плоди дозрівають майже 10 місяців, апельсини – рік. А от щоб виростити ананаса, доведеться чекати два роки, – розповідає Третяк. – Щоб лимон почав швидко плодоносити, його потрібно зчіплювати з тим, що вже давав урожай. Цитрусовим можна давати плоди лише тоді, коли дерево має не менше 50 листків, а щоб урожай був щедрішим, рослину треба вчасно обрізати.

До слова, жодними хімічними добривами чоловік не користується. Підживлює дерева курячим послідом, юшкою з риби та закваскою з кропиви та лободи. Тож фрукти з його теплиці екологічно чисті. 

Марія МАРТИНЮК, Рівненська область

Фото Наталії ГОЛОДЮК

Передрук заборонено!

Дій активно! Живи позитивно!

Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно! Живи позитивно!» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом.



Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися