Їхала за кордон працювати нянею, а змусили займатись проституцією
Україна

Їхала за кордон працювати нянею, а змусили займатись проституцією

16 червня 2019, 14:06
0
0
Сподобалось?
0


Торгівля людьми на третьому місці у рейтингу найприбутковіших кримінальних бізнесів у світі

Торгівля людьми давно стала глобальним злочинним бізнесом, який охоплює увесь світ. І у цій кримінальній круговерті Україна є не лише країною походження, а й країною призначення та транзиту. Лише протягом шести місяців минулого року в нашій державі виявили 186 фактів цієї кримінальної  діяльності. Серед них 108 випадків – сексуальна експлуатація.

Буквально кілька місяців тому на Міжнародному пропускному пункті «Ягодин» затримали 29-річного волинянина та 31-річного громадянина Республіки Вірменія, які намагалися перевезти за кордон у сексуальне рабство трьох дівчат із Волині. Звісно, самі жертви цього не знали,  бо ж вербувальники  обіцяли їм пристойну і високооплачувану роботу у Німеччині…

На чорному ринку людина вартує 40 мільйонів євро…

Власне сучасне рабство – це коли людину примусово використовують для виконання робіт або надання певних послуг.

Як розповідає керівник Громадської організації «Велес+», голова громадської спілки «Безпечний світ», юрист ГО «Волинські перспективи» Віктор Вальчук, за своєю прибутковістю торгівля людьми, як вид кримінального бізнесу, посідає 3 місце у світі – після торгівлі зброєю і наркотиками.  А сама людина на чорному ринку органів вартує близько 40 мільйонів євро. Продають все – від стовбурових клітин до рогівки ока, печінки, нирок, серця та інших органів…

– Якщо у кінці 90 років переважала сексуальна експлуатація, і країною призначення була Туреччина, то уже 9 рік поспіль в Україні спостерігається трудова експлуатація. І, незважаючи на війну, найбільше трудове рабство процвітає у Росії, а у категорії постраждалих – наші чоловіки, які їдуть туди працювати. До речі, за світовими рейтингами, Росія посідає  6 – 7 місце, де процвітає рабство, – каже Віктор Вальчук.

Випадків, коли довірливі українки потрапляють до лап вербувальників, безліч. За кожну таку жертву любителі легких грошей отримують приблизно по 300 – 500 доларів. І ситуація в країні, коли немає роботи з повноцінною зарплатнею, неабияк грає їм на руку. Головне тут  – красиво розповісти, що можна попрацювати, приміром, нянею, і досить пристойно заробити. І ось, чергова партія дівчат готова до транспортування до місця призначення. Щоправда, не на обіцяну роботу, а в секс-індустрію. І дай Боже їм хоча б повернутися живими…

– Як правоохоронцям вдається перекривати такі канали торгівлі людьми? Приблизно за однією із таких схем. Через свої джерела правоохоронці знаходять одну з тих жінок, яка уже погодилася на виїзд на роботу за кордон. Під час спілкування з нею дізнаються усі деталі, а також розповідають, що вона, імовірно, може  потрапити у сексуальну експлуатацію та просять співпрацювати з ними. Бо ж насправді не все так просто. Поліція мусить через дозвіл слідчого судді взяти дозвіл на проведення негласних слідчих дій – зняття інформації з усіх каналів зв’язку, прослуховування і т. д. І коли зафіксовано плани злочинців, інформацію про перевезення та передачу жінок, відбувається затримання злочинців, – додає правозахисник.

«Продам свою трирічну доню. Вартість – 15 тисяч доларів…»

Непоодинокими є випадки, коли «матусі» продають свої рідних дітей. Просто як річ… Відповідне оголошення розміщують в Інтернеті. Так, влітку 2018 року у Хмельницькому мати продавала двійко своїх діток за 35 тисяч доларів. А третього, наймолодшого малюка, планувала збути, коли той ще трохи підросте… На Волині схожий випадок був у 2015 році – у смт Ківерці. Там жінка намагалася продати свою 3-річну доньку. Знайшлися покупці з Прибалтики, які готові були віддати за дитину 15 тисяч доларів. І якби не сусіди – хтозна, яка участь чекала на це бідне дитя.

– Коли сусіди дізналися про цю оборудку з дитиною, одразу подзвонили правоохоронцям. Поліція під виглядом інших покупців, «перебила» ціну, і запропонувала 20 тисяч доларів. Але найбільший цинізм ситуації полягав у тому, що дитину ще й продати не встигли, а співмешканець цієї горе-матері уже забронював собі в Інтернеті… авто, – розповідає Віктор Вальчук.

Зазвичай матерів, які готові продати своїх кровинок, заможні покупці з-за кордону «заспокоюють», що купують дитину для всиновлення. Але насправді малюка можуть просто розібрати на органи. Одне лише донорське серце в Європі вартує 500 тисяч євро. Або ж дитину можуть залучити у жебрацтво чи порноіндустрію.

– Є випадки, коли іноземці в нас, в Україні, шукають сурогатну матір, яка за гроші виношує їм дитину з їхнього ж біоматеріалу. Він потім цю дитину забирає і вивозить. Для чого вона йому – не відомо. Був випадок, коли малюку з Британії потрібне було донорське серце. Його батько подумав, що йому дешевше обійдеться в Україні за 9 місяців отримати немовля, серце якого потім забрати для цього свого сина... – розповідає правозахисник.

Погодилась попрацювати повією, аби лікувати важко хвору дитину…

Є випадки, коли жінки, в силу тих чи інших життєвих обставин, погоджуються їхати за кордон надавати інтимні послуги. Їм обіцяють «золоті гори», кілька клієнтів на добу, медичне забезпечення, хороші умови проживання. «Пропрацювати» так потрібно лише місяць-два. Однак, коли жінки приїжджали на місце роботи, їх очікувала зовсім інша реальність.– Приміром, мати-одиначка, у якої є дитя з інвалідністю. Дитині потрібні систематичне лікування і реабілітація. Злочинці шукають такі уразливі категорії жінок, пропонують їм заробити за кордоном, надаючи сексуальні послуги. Мовляв, за місяць такої роботи матиме 3 тисячі доларів США, максимум 5 – 7 клієнтів на добу, засоби контрацепції, щотижневе медичне обстеження тощо. І жінка погоджується їхати на місяць-два, адже обставини її життя такі, що вона залишилася сам на сам зі своєю бідою. І зазвичай люди засуджують таку жінку, мовляв, вона ж це робила з власної згоди. Але дійсна згода і згода – це різні речі. Адже, приїжджаючи на місце «роботи», і це підтверджено матеріалами кримінальних справ, які слухалися в судах на Волині, цю жінку «садять» на наркотики, вона обслуговує мінімум 20 клієнтів за добу, жодних презервативів і ніякого медичного обстеження… Більше того, з живою людиною поводяться, як з резиновою лялькою з інтим-магазину. Клієнти в стані алко- і наркосп'яніння знущаються над нею, роблять порізи на тілі, тушать їй в тіло недопалки. Через місяць-два її відпускають, щоб рідні не наробили шуму. І замість обіцяних тисяч дають їй 300 – 500 доларів, та й все. І ось в цьому й полягає різниця. Якби жінка знала про ці справжні умови праці, навіть при найскрутніших обставинах свого життя, вона не дала б на це дійсної згоди, – зазначає Віктор Вальчук.

На сайті знайомств познайомилася з багатим італійцем, а він виявився звичайним збоченцем

Нерідко жінки потрапляють у сексуальне рабство через сайти знайомств. Місяці два любовної переписки закріплюються онлайн-пропозицією вийти заміж. Кавалер висилає гроші на дорогу і жінка, окрилена мріями і яскравими планами на майбутнє, їде до нього.

– До прикладу, був випадок, коли дівчина познайомилася на сайті знайомств з італійцем. Він представився їй ресторатором, через місяць-два переписки покликав заміж. А коли вона поїхала до нього, виявилося, що той італієць насправді ніякий не власник ресторанів, а звичайний 

далекобійник. Він привіз її до себе додому, зачинив у підвалі і використовував для своїх сексуальних утіх. Як їхав у відрядження, лишав воду і їжу, аби не померла. Дивом їй вдалося втекти з того підвалу, сусіди викликали правоохоронців, дівчина отримала допомогу з міжнародної організації з міграції, представництва якої є у більше, як 150 країнах світу, і так її повернули в Україну, – розповідає правозахисник.

Нині лише на Волині 28 людей мають статус осіб, постраждалих від торгівлі людьми. А скільки тих, які мовчки приховують той жах, який їм довелося пережити? А скільки тих, які не пережили цієї наруги? І важливо усвідомити, що триматися осторонь цієї проблеми і ігнорувати її, не страхує людини від того, що вона у неї не втрапить…

Тому, якщо помітили щось підозріле, про що йшла мова у статті, не полінуйтесь повідомити у структури, які працюють у сфері протидії торгівлі людьми: поліцію, департамент соцзахисту населення, громадські організації.

 Ірина Бура

Телефон Департаменту боротьби зі злочинами, пов’язаними з торгівлею людьми Нацполіції України: (044) 254 74 30. Телефон гарячої лінії: 527.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися