«Ми воюємо за свою землю, а сепаратисти – за мікси та спайс», - військовий
Україна

«Ми воюємо за свою землю, а сепаратисти – за мікси та спайс», - військовий

7 липня 2019, 19:25
0
0
Сподобалось?
0

Вони дивилися один на одного і не могли відвести очей. Що палахкотіло в тих поглядах, виказати словами було дуже важко. Нещодавно хлопці знаходилися по різні сторони фронту на сході України, готові до крові відстоювати один незалежну і неподільну Україну, інший – придуману московськими ідеологами «ДНР-ЛНР», а зустрілися, на свою голову, в Москві. «Повбивають один одного», – прокралася думка в голову бригадира будівельників і він ладен був стати поміж них, щоб не трапилося біди. Та іскра, що несподівано спалахнула, раптом згасла. Супротивники розщепили кулаки і кожен сів на свій стілець.

Сепаратистів тягнуло до бандерівців

Володимир повернувся з АТО у рідне село, однак, як і раніше, роботи не знайшлося. Тому вирішив ризикнути: поїхав на заробітки в Росію. На будівництві котеджів у дачному селищі поруч з волинськими хлопцями працювала інша бригада.

– Коли дізналися, що в ній також всі з України, вирішили познайомитися ближче, – розповідає Володимир. – Аж тут і привід знайшовся – день народження товариша.

Спочатку все було спокійно. Однак після кількох чарок одного з нових знайомих стало «заносити»: «Та я, та я». Володя спробував його втихомирити, але його зупинили: «Не зачіпай. Протверезіє, і все буде добре. Він наркоман, а поруч – такий же його друг. Вони за «ДНР» воювали». У Володимира мимоволі стиснулися кулаки: через таких, як він, доводилося щодня підставляти свою голову під ворожі кулі! А тут сидить навпроти, ще й права «качає». Взяти і скрутити б йому шию. Ледве стримав емоції. Від гріха подалі вирішив більше з ним не пересікатися. Втім, Віталія наче магнітом тягнуло до «бандерівців», як він називав Володю та його товаришів. Хлопці думали, що здадуть їх сепари російській поліції, а натомість довелося вислуховувати одкровення двох загублених душ.

Пияцтво, наркотики, вбивства у «ДНР»

…Віталій та його друг Костя родом з Донецької області. Закінчили профтехучилище. Обоє з неблагополучних сімей, іноді з нудьги бавилися «травкою». У селищі роботи не було, тож поїхали в Донецьк, де й познайомилися з офіцером «армії ДНР». Посиділи в кафе, добряче випили, і той запропонував спробувати інший кайф. Відкрив невеличку сумку: «Що подобається: спайси, мікс, метадон… Налітай – усе безкоштовно». У хлопців від здивування і без наркотиків зіниці розширилися. Надурняк затягнулися раз, вдруге. Наступного дня вони вже самі шукали свого «доброчинця».  «Е ні, хлопці, безкоштовний сир лише у мишоловці. Рублі, євро, долари, гривні маєте? Гоніть бабки!»

Віталій та Костя вигребли з кишень усе до копійчини. І пішло, поїхало. Не зогледілися, як опинились в «армії ДНР», де повальне пияцтво не тільки в тилу, а й на передовій, де палять «травку» і так званий «план», де звично покинути пост і піти в населений пункт по самогонку. І не лише для солдатів, а й для офіцерів. А звідси безглузда стрілянина, розриви гранат, вбивство цивільних, мародерство, масове дезертирство.

– Як розповідав Віталій, в арміях «ДНР» та «ЛНР» нормальних людей дуже мало, – каже Володимир, – і ніякі російські радники там порядку не наведуть. Особливо багато колишніх в’язнів, які не потрібні ні Україні, ні Росії. Бо ж хто з нормальних хоче померти за зарплату рядового в 15 тисяч російських рублів на місяць, сержанта – 20 тисяч, прапорщика – 24 тисячі? А ще зекам плювати на Новоросію. Вбити когось або мародерствувати – це для них.

Велика пачка маку – 500 гривень, 2 пігулки «пілсів» – 105 гривень. А ще пропонують метадон, «вінт», екстазі, суміші для паління із синтетичними речовинами, які викликають більше звикання, ніж марихуана.

– Спайс-бізнес на Сході України курують нібито ефесбешники. І чутки в Інтернеті про те, що «ДНР» та «ЛНР» викорінили наркоманію – суцільна брехня. Я запитав у хлопців, чи вбивали вони мирне населення, військовослужбовців ЗСУ, – продовжує мій співрозмовник, – але, попри їх задурманений розум, конкретної відповіді не отримав. «Загинути смертю хоробрих – це не для нас, – пояснив Костя, – от і вирішили злиняти з «армії ДНР». На автобус – і привіт, Москва!». Не вживати наркотиків у хлопців не вистачить сил, лікуватися – немає коштів. Та ми й самі бачили, як кожного вечора вони шастали кудись: видно, за дозою. От і виходить, що ми воюємо за свою землю, а чимало бойовиків-сепаратистів – за мікси та спайс.

Наталія ДМИТРУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися