Волинян попереджують про небезпеку сальмонельозу
Україна

Волинян попереджують про небезпеку сальмонельозу

21 липня 2019, 10:32
0
0
Сподобалось?
0

На Волині утримується тенденція до росту сальмонельозу. 

Епідемічна ситуація щодо кишкових інфекцій  залишається загрозливою,  реєструються спалахи, - повідомляють у ДУ «Волинський обласний лабораторний центр МОЗ України». 

Лише з початку  травня  зареєстровано вже 4 спалахи кишкових інфекцій. Зокрема з них три  сальмонельозу та стафілококове  харчове отруєння,  постраждало  75 осіб, з них 25 дітей. 2 спалахи сальмонельозу виникли в  закладах громадського харчування  в Луцьку та Ковелі, 1 – в закладі дошкільної освіти міста Нововолинська  та стафілококове отруєння в закладі громадського харчування в м. Любомлі.

Епідеміологічним розслідуванням встановлено, що основними причинами  виникнення  захворювань  є  порушення  протиепідемічного режиму, порушення технології приготування страв,  вживання  продукції тваринного походження негарантованої якості  та безпечності, не запровадження програми  передумов за принципами  НАССР. Основними факторами   виникнення захворювань послужили  продукти птахівництва  (курятина, курячі яйця) при відсутності супровідних документів на отриману сировину. Фактором  стафілококового  отруєння ймовірно послужила десертна страва.

Для довідки: Підвищена температура навколишнього середовища  сприяє розмноженню та поширенню  мікроорганізмів (бактерій та вірусів), які викликають захворювання  на кишкові інфекції. До організму людини  такі збудники потрапляють через  споживання заражених харчових продуктів, води,  через брудні руки і предмети побуту.   Основними причинами виникнення гострих кишкових інфекцій є елементарне  недотримання  правил особистої гігієни, технології приготування страв, умов та термінів зберігання сировини та готових  страв.  

Сальмонельоз — це кишкова інфекція, що передається в більшості випадків з їжею. Широкої поширеності сальмонел і високій частоті спалахів викликаних ними захворювань сприяє живучість цих мікроорганізмів. Наприклад, у воді зберігаються до 5 місяців, у м’ясі — близько 2-4 місяців (у замороженому м’ясі — 6 місяців), у пиві — до 2 місяців, у грунті — до 18 місяців. У молочних продуктах сальмонели живуть теж тривало (молоко — 20 днів, кефір — до 2 місяців, вершкове масло — до 4 місяців, сир — до 1 року). Солення та копчення на цього збудника впливають незначно, а заморозка навіть збільшує терміни виживання мікроорганізмів у продуктах.

Сальмонельоз поширений повсюдно. Основними джерелами є сільськогосподарські тварини, а також дикі пернаті, бродячі собаки і кішки, гризуни здатні заражати продукти харчування та місця їх зберігання. Людина як джерело інфекції має значення, коли хворий, або бактеріоносій займається продажем або приготуванням їжі.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися