Волинські села затоплює через нашестя бобрів
Україна

Волинські села затоплює через нашестя бобрів

13 серпня 2019, 16:20
0
0
Сподобалось?
0

У дамбах Любешівського району гризуни риють нори та перекривають деревами меліоративні канали. 

Проводити там ліцензований відстріл тварин заборонено, бо вони є частиною природного заповідника "Прип'ять-Стохід", - йдеться у сюжеті 5 каналу.

Керівник Любешівського водогосподарства розповідає про бобрів і нарікає на шкоду, яку завдають гризуни. Вони риють нори під дамбами і деревами перекривають меліоративні канали. Через це рівень води піднімається.

"Збільшується вірогідність того, що буде пошкоджена дамба. Як стається прорив, то треба вкинути 200-300-400-500 мішків. Також вони багато дороги зараз руйнують", – розповідає керівник водогосподарства Віктор Крисько.

Одна з таких доріг, яка проходить через дамбу, майже вся зруйнована бобрами. Цей автошлях прокладений між райцентром Любешів та селом Заріка.

"Дає незручності, ям багато – туди далі теж дорога така, ями пориті", – скаржиться мешканка Судчого Валентина.

"Менш як тиждень тільки поремонтували тут дорогу, а так повністю за місяць вони наривають ями прямо на дорозі такі серйозні", – ремствує мешканець Заріки Вадим Круковець.
Лише в Любешівському районі – близько 150-ти кілометрів дамб. Щоб уберегти захисні гідроспоруди від пошкоджень, фахівці водного господарства засипають нори бобрів піском та руйнують їхні греблі. Знищувати цих тварин заборонено. Бо вони – частина екосистеми національного природного парку "Прип’ять-Стохід". Тому тут розмірковують над тим, як уберегти дамби і захистити тварин.

"Можливо, якось відлякувати їх, можливо, ті дамби укріпляти краще, створювати гідроспоруди. Все-таки це тварина, яка тут є в нас, хоч вона завезена з Північної Америки, але живе своїм життям. Майже всі населені пункти віддамбовані, озера віддамбовані, річки – бобер шукає собі якийсь прихисток, життя для себе", – пояснює керівник парку Олександр Сащук.

У районі шукають гроші на укріплення дамб бетоном і будівництво нових гідротехнічних споруд.



Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися