Симптоми інфаркту у жінок не такі, як у чоловіків
Україна

Симптоми інфаркту у жінок не такі, як у чоловіків

17 серпня 2019, 11:00
0
2
Сподобалось?
2

Інфаркт стається, коли постачання крові до серця у певній ділянці критично зменшується чи припиняється. Причина цього передусім у звуженні судин через атеросклероз чи тромб. Ділянка серця, котра не отримує кисню, поступово помирає.

Серцевий напад проявляється болем, який має пекучий чи стискаючий характер, спричиняє дискомфорт і важкістю за грудиною. Це триває кілька хвилин або відступає і знову повертається. «Мене наче слон придавив», – кажуть ті, хто це пережив. Як стверджують кардіологи (за рекомендаціями Американської асоціації серця), усі ці симптоми проявляються, як правило, у чоловіків. А от у жінок через фізіологічну різницю з чоловіками серцевий напад проявляється зовсім по-іншому:

– можуть боліти одна чи обидві руки, шия, плечі, щелепа  чи живіт;

– часто болить між лопатками;

– дихання може стати частим і поверхневим, але при цьому нічого не болітиме;

– може з’явитися виражена слабкість, кинути в холодний піт або виникне запаморочення і нудота.

«Коли у мами стався перший інфаркт, її турбував тупий біль у животі, нудота та відрижка. Вона три дні пролежала вдома, думаючи, ще це панкреатит. Аж коли викликали швидку, дізналися про реальні проблеми із серцем», – такі повідомлення можна прочитати у соціальних мережах від тих, хто на власному досвіді переконався у підступності гострого інфаркту міокарда. Саме жіночий маскується під десяток інших хвороб, але аж ніяк не вказує на серцевий напад. Через те втрачається дорогоцінний час.

Тож вміння розпізнати у себе чи у людини поруч проблему із серцем і викликати швидку – життєво важливе. Можна, як радять лікарі, поки чекаєте на допомогу, прийняти ацетилсаліцилову кислоту – вона зупиняє згортання крові і утворення тромбів. Відповідно до європейських протоколів лікування, стентування (заміну пошкодженої судини) треба проводити у перші дві години захворювання. Тоді є шанс, як кажуть, відбутися переляком. Максимальний час на отримання дієвої допомоги – 12 годин від початку симптомів. Якщо взагалі не відкрити судину, то, за статистикою, 20% пацієнтів помирають, а половина з тих, хто виживає, отримують інвалідність. Також про це не один раз наголошувала керівниця Міністерства охорони здоров’я Уляна Супрун – для пацієнтів з інфарктом у критичному стані стентування безоплатне!

Мирослава КОСЬМІНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися