У Брищі встановлять сучасну сміттєсортувальну лінію
Україна

У Брищі встановлять сучасну сміттєсортувальну лінію

16 серпня 2019, 10:25
0
0
Сподобалось?
0

У Брищі планують встановити нову потужну та сучасну сортувальну лінію на території міського полігону твердих побутових відходів.

Про це йшлося під час позачергового засідання виконавчого комітету Луцької міськради 16 серпня, - пишуть Волинські новини.

Члени виконкому ухвалили рішення про демонтаж сортувальної лінії, що розташована на полігоні в селі Брище.

Відповідно до статті 32 Закону України «Про відходи» захоронення неперероблених (необроблених) побутових відходів з 1 січня 2018 року забороняється.

На території міського полігону у селі Брище стоїть лінія для сортування побутових відходів, яка з 02.11.2018 не працює та не виконує свою основну функцію по сортуванню відходів.

Виходячи з вищевикладеного та враховуючи те, що полігон для захоронення побутових відходів в Брищі переповнений і вже майже вичерпав свій ресурс, є необхідність встановлення нової більш потужної та сучасної сортувальної лінії на території міського полігону.

Нині за рахунок співфінансування з навколишніх об'єднаних територіальних громад та департаменту житлово-комунального господарства Луцької міськради виготовлена та оплачена частина нової лінії для сортування побутових відходів. Наразі є можливість і необхідність встановлення цієї сортувальної лінії на території, призначеній для її встановлення.

З метою забезпечення належного сортування побутових відходів та зменшення навантаження на міський полігон побутових відходів виникла потреба у встановленні більш потужної та сучасної сортувальної лінії на території міського полігону.

Затвердження цього рішення дасть змогу провести монтаж нової сортувальної лінії, що забезпечить належне сортування побутових відходів та зменшить навантаження на міський полігон побутових відходів.

Заступник директора департаменту ЖКГ Микола Осіюк пояснив, що КП «Луцькспецкомунтранс» готове саме демонтувати лінію, якщо її не демонтує до 31 серпня компанія «Луцьк Еко». Отже, стару сортувальну лінію готові забрати з території, що належить міськраді, щоб встановити нову та сучасну. Посадовець зауважив, що на підприємстві, що обслуговувало стару лінію, були проблеми з трудовими книжками працівників, а тепер ті, хто там працював, готові стати до роботи на новій сортувальній лінії.

Своєю чергою, директор ЛСКАП «Луцькспецкомунтранс» Валерій Кузьмич зазначив, що з сортувальною станцією були проблеми, тож варто підвести риску і припинити роботу з підприємством, яке обслуговувало сміттєсортувальну лінію. Коли створювали підприємство «Луцьк еко», були гарні плани, очікували, що воно приноситиме прибутки «Луцькспецкомунтрансу» та користь місту, зменшить навантаження на полігон. Однак, цього не відбулося. Через півроку роботи підприємства розпочався поділ і розбірки між власниками групи компаній «Екосорт». Довели до того, що працівникам не виплачували зарплату, мали 174 тисячі боргу перед «Лкуькспецкомунтрансом», без дозволу міськради людей перевели на роботу в «Екосорт», тож міська влада змушена була припинити вивозити сміття на цю лінію. Вона не працює від листопада минулого року. На такій лінії працювати, з його слів, не можна. Праціникам видали трудові книжки без відповідних записів та не виплатили зарплату. Тому пропонують розірвати відносини з підприємством та встановити сучасну лінію, адже полігон переповнений і сусідні села везуть на нього сміття без сортування.

Перший заступник Луцького міського голови Григорій Недопад зауважив, що раніше організовували день депутата на полігоні у Брищі, було багато питань до представників фірми «Луцьк еко». Побачили, що в таких умовах, в яких перебуває сортувальна лінія, працювати не можна, це було знущання над працівниками. Після цього оглянули сортувальну лінію міськради на вулиці Трункіна, і її стан – це «небо і земля» порівняно з лінією у Брищі. Саме такою повинна бути і нова сортувальна лінія, яку хочуть встановити на полігоні. Посадовець наголосив, що Луцьк виконує норму закону щодо сортування сміття.

Виконувач повноважень Луцького міського голови Григорій Пустовіт відзначив, що це була перша сортувальна лінія у місті, досвід, на жаль, виявився невдалим. Контролю над підприємством міська влада не мала, досвід показав, що не завжди бізнес виступає надійним і якісним партнером міської влади. З першого дня, мовляв, варто було встановити контроль над підприємством, чого не зробили і отримали такий результат, який є зараз.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися