Волинянка підхопила небезпечну недугу від свійських тварин
Україна

Волинянка підхопила небезпечну недугу від свійських тварин

3 вересня 2019, 11:11
0
0
Сподобалось?
0

На Волині зареєстрували ехінококоз у жительки Луцького району.

Про це повідомляє Волинський лабораторний центр.

Жінка протягом останніх трьох років відмічала больові відчуття та тиснення у правому підребер’ї, проте за медичною допомогою звернулась лише в серпні поточного року, коли біль значно загострились, з’явилися виражені розлади травлення та підвищення температури тіла до 39,5 °С. Після ряду лабораторних та інструментальних досліджень, а саме ультразвукової діагностики органів черевної порожнини та серологічного дослідження крові на наявність антитіл до паразитів, було встановлено діагноз «Паразитарна кіста печінки, ехінококоз». Остаточний діагноз підтверджено гістологічно уже після проведеного хірургічного втручання.

В результаті епідрозслідування в осередку захворювання встановлено, що в господарстві тривалий час утримувались свійські тварини (свині) та собака. Профілактична дегельмінтизація собаки проводилася не регулярно. Імовірним фактором передачі став контактно-побудовий шлях, зараження відбулось внаслідок недостатнього дотримання правил особистої гігієни та утримання свійських тварин.

Останній випадок ехінококозу в області був зареєстрований в Старовижівському районі у 2016р., а протягом останнього десятиріччя в області зареєстровано 20 випадків захворювання, 10 з них у 2010 році, в тому числі серез захворілих було 2 дітей.

Ехінококоз – хронічне паразитарне захворювання, яке пов’язане з паразитуванням в організмі людини личинкової форми ехінокока, яка обумовлює клінічну картину захворювання – появу кіст (пухирів) у печінці, легенях, мозку та інших органах. Личинка паразита вражає у 70% випадків печінку, у 20% — легені, нерідко призводить до інвалідності, а у занедбаних формах може закінчитися летально. Людина, як і свійські тварини (вівці, свині, корови), є проміжним господарем ехінокока, а кінцевим – домашні або хижі тварини (собака, лисиця, вовк, шакал).

Джерелом захворювання для людини найчастіше є собаки, котрі заражаються при поїданні уражених ехінококом органів сільськогосподарських чи диких тварин.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися