Депутатів штрафуватимуть за «кнопкодаватво» у Раді
Україна

Депутатів штрафуватимуть за «кнопкодаватво» у Раді

29 жовтня 2019, 14:11
0
0
Сподобалось?
0

Верховна Рада ухвалила в першому читанні проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення особистого голосування народними депутатами України» (№2148). 

Як передає кореспондент УНІАН, за це рішення проголосували 287 народних депутатів із 391, зареєстрованого у сесійній залі. 

Законопроектом у Кримінальному кодексі України пропонується встановити, що здійснення народним депутатом будь-яким способом голосування на пленарному засіданні Верховної Ради замість іншого народного депутата (неособисте голосування) - карається штрафом від 3 до 5 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У законі "Про статус народного депутата України" визначається, що за невиконання своїх обов'язків народний депутат несе відповідальність, встановлену законом. Крім того, у Регламенті Верховної Ради встановлюється, що головуючий на пленарному засіданні парламенту має право давати розпорядження Апарату Верховної Ради стосовно підготовки повідомлення про виявлене порушення народним депутатом вимог щодо особистого голосування.

Серед іншого, також законопроектом пропонується встановити, що Апарат ВР забезпечує здійснення відеофіксації пленарних засідань Верховної Ради у такий спосіб, що забезпечує можливість підтвердження чи спростування порушення депутатами вимог щодо особистого голосування. Головуючий на засіданні встановлює присутність відповідного народного депутата у залі засідань ВР, а в разі його відсутності повідомляє Верховну Раду про виявлений факт порушення вимог щодо особистого голосування. 

Після проведення повторного голосування головуючий дає розпорядження Апарату ВР невідкладно підготувати повідомлення про виявлене порушення народним депутатом вимог щодо особистого голосування. 

Таке повідомлення разом із протоколом, стенограмою, стенографічним бюлетенем відповідного пленарного засідання, а також його відеозаписом після підготовки надається голові Верховної Ради для направлення до Державного бюро розслідувань.



Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися