«Л/ДНР» просять визнати теростичними організаціями: петиція
Україна

«Л/ДНР» просять визнати теростичними організаціями: петиція

14 листопада 2019, 15:37
0
0
Сподобалось?
0

Представники громадськості провели прес-конференцію в Києві, під час якої закликали міжнародну спільноту визнати "ДНР" та "ЛНР" терористичними організаціями світового масштабу. 

Про це на прес-конференції в Укрінформі розповіла керівник ГО «Луганська правозахисна група», сокоординатор громадської ініціативи, адвокат, член Громадської ради при Мінюсті України Наталія Целовальніченко.

В умовах постійного тиску з боку держави-агресора, постійних обстрілів українських позиції з боку бойовиків на Донбасі, намагання зірвати Нормандський формат переговорів та ігнорування Москвою пропозицій з мирного врегулювання збройного конфлікту правозахисники запропонували нове політико-правове бачення вирішення проблеми відновлення територіальної цілісності України та миру.

Відповідну петицію про визначання "ДНР" та "ЛНР" терористичними організаціями зареєстрував Гірченко Юрій Вікторович.

Політичні та громадські діячі України, організації громадянського суспільства заснували громадську публічну ініціативу з визнання «Луганської народної республіки» та «Донецької народної республіки» терористичними організаціями на національному і міжнародному рівні. Це важливий крок з боку громадського суспільства України на підтримку позиції України в Міжнародному суді ООН про визнання РФ державою, що підтримує тероризм. Визнання «ЛДНР» терористичними організаціями, що діють за підтримки РФ, це новий інструмент впливу на агресора з метою примусу до миру.

«На сьогодні більш ніж півсотні політичних діячів, громадських організацій та громадських діячів, міжнародних партнерів підтримують нашу спільну ініціативу. І ми закликаємо всіх небайдужих до долі України приєднатися до нас!» - зазначила Наталія Целовальніченко.

Співкоординаторами громадської ініціативи підготовали і направили до Держдепартаменту США спільне звернення про визнання «ЛНР» та «ДНР» терористичними організаціями: Armed Non-State Actors (ANSAs) - «Збройні недержавні суб'єкти». На території, зайнятій ANSAs на сході України, є досить задокументованих і оприлюднених Організацією Об'єднаних Націй та багатьма іншими, поважними міжнародними організаціями, порушень та інцидентів в області прав людини, випадків тортур та інших форм жорстокого поводження, включаючи сексуальне насильство, вбивства мирних громадян, розстріли і страти полонених українських солдатів і цивільних осіб, незаконні затримання та викрадення людей, захоплення заручників і незаконне утримання під вартою, навмисні напади на цивільних осіб і цивільні об'єкти, такі як школи і медичні центри, використання цивільних осіб в якості живого щита, вербування та використання дітей у бойових діях, невибіркову застосування протипіхотних мін, мародерство, і багато інших порушень Міжнародного Гуманітарного Права, що характеризує діяльність ANSAs на сході Україна як терористичну. Також, особливою загрозою для безпеки України є екологічний тероризм на Донбасі та його наслідки.

Експерти Міжнародного Співтовариства з Прав Людини розробили відповідний національний законопроект про визнання «ЛДНР» терористичними організаціями, що діють за підтримки РФ. У подальшому учасники ініціативи планують відстоювати позицію для визначення «ДНР-ЛНР» терористичними організаціями в Україні на підставі спеціального закону, це стане стартом для підготовки, рішення ООН з цього питання, а так само для прийняття аналогічних рішень в ЄС.

На думку засновників ініціативи, системне вирішення Україною зазначеного питання є новим планом дій щодо врегулювання збройного конфлікту на Донбасі – ПЛАН С. Такий план відрізняється від Мінського та Норвезького форматів, оскільки створює значні важелі міжнародного і національного впливу на агресора, передбачає механізм оцінки та сатисфакції шкоди всім потерпілим і державі внаслідок діяльності терористичних організацій та агресії РФ, як спонсору тероризму. Це можливість переформатувати політичні процеси за участі України, без загрози зняття санкцій з РФ, дозволяє сформувати найбільш вигідну площадку для міжнародних переговорів для України і, нарешті, сприяє переходу України до статусу реального суб’єкту переговорного процесу.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися