Банк «Надра» віднесено до категорії неплатоспроможних
Україна

Банк «Надра» віднесено до категорії неплатоспроможних

7 лютого 2015, 22:57
0
0
Сподобалось?
0

5 лютого Правління Національного банку України прийняло постанову № 83 «Про віднесення публічного акціонерного товариства «Комерційний банк «НАДРА» до категорії неплатоспроможних». Основна причина рішення – недокапіталізація банку відповідно до вимог стрес-тестування та неприведення діяльності у відповідність до вимог законодавства України.

Як ідеться в офіційній заяві НБУ, 99% усіх вкладників ПАТ «КБ «НАДРА» мають вклади в межах гарантованої Фондом гарантування вкладів фізичних осіб суми 200 тисяч гривень, отже отримають свої вклади у повному обсязі. Частина клієнтів зі значними обсягами вкладів (близько 1% від усіх вкладників) отримають свої вклади лише в межах суми, гарантованої Фондом.
Загальний обсяг усіх виплат вкладникам ПАТ «КБ «НАДРА» становитиме понад 3,6 мільярда гривень.
Відповідно до рекомендацій регулятора ПАТ «КБ “НАДРА» подавало плани капіталізації. Проте Національний банк не мав підстав вважати банк життєздатним, оскільки експертний аналіз цих планів засвідчував продовження генерування банком збитків у майбутньому. Крім того, можливість виконання планів капіталізації ставилася в залежність від реструктуризації раніше наданих Національним банком кредитів на пільгових умовах і на термін 10 років («Надра» також отримали мільярдні суми на рекапіталізацію). 
Таким чином, акціонери ПАТ “КБ “НАДРА” не підтвердили готовність надати реальну і оперативну фінансову підтримку установі, у тому числі для погашення боргів, отриманих попереднім акціонером, що призвело до подальшого погіршення фінансових показників діяльності банку та неможливості своєчасного виконання зобов’язань перед вкладниками та іншими кредиторами. 
Заступник Голови Національного банку України Олександр Писар повідомив, що НБУ здійснює послідовні кроки на шляху очищення банківського сектору та буде продовжувати виведення з ринку банків, власники яких не забезпечили їх достатньою фінансовою підтримкою. «Ми підтверджуємо намір залишити на ринку лише надійні та прозорі банки, які функціонують ефективно та стабільно виконують зобов’язання», – сказав Олександр Писарук.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися