До самогубства дітей доводить монстр «Момо»
Україна

До самогубства дітей доводить монстр «Момо»

11 вересня 2018, 08:34
0
0
Сподобалось?
0

В Україну «зайшла» нова смертельна гра. На зміну сумнозвісному «Синьому киту», через якого покінчило із життям чимало підлітків, тепер на підсвідомість дітей негативно впливає моторошна «Момо». Першою її жертвою в нашій країні стала 13-річна Софія Касьян, чемпіонка з дзюдо з Кривого Рогу. Дівчинка… вистрибнула з шостого поверху з вікна своєї квартири.

Про те, що дитина стала жертвою небезпечної гри, розповіли її друзі. Поки поліція перевіряє ноутбук і телефон дівчинки, щоб з’ясувати, хто ще є у «групі cмepті», експерти насторожують батьків. Адже «Момо», кажуть, неконтрольована гра, її запускає вірус! Вона не має «керівника», дії дітям надиктовує бот (програма, що імітує партнерів у комп’ютерних іграх).

Вперше про гру під назвою «Момо» почули у Південній Америці близько двох місяців тому. Якщо глянути в мережі на фото цієї «розваги», можна жахнутися. З екрана дивиться страхітливе створіння у вигляді жіночого погруддя на курячих ніжках з блідим, як у примари, обличчям та виряченими очима. Від одного його вигляду мурашки йдуть по тілу. Ця потвора залякує власників телефонів, комп’ютерів чи планшетів й обіцяє їм швидку смерть. Наприкінці липня першою жертвою у світі стала 12-річна школярка з Аргентини, яка наклала на себе руки. І почалася хвиля смертей.

Відомо, що сам образ Момо (як скульптуру «Птиця-мати») два роки тому створила японська компанія, що спеціалізується на спецефектах. Але вона не причетна до віртуальної гри, яка заполонила світ. Так своєрідно матеріалізували легенду про міфічну істоту, на яку перетворилась жінка, що померла під час вагітності. Пізніше якийсь хакер використав образ для втілення онлайн-монстра, який спонукає дітей до самогубств.

Як запускається «Момо»? Проникає страхіття через WhatsApp – службу для обміну текстовими повідомленнями між комп’ютерами або іншими пристроями через Інтернет, подібно до Viber та Skype. Першим учасникам пропонували зв’язатися з невідомим номером – й вірус запускався. Пізніше «Момо» стала з’являтися «друзям» заражених користувачів й закликати писати їй всіх, «хто не боїться». Інакше погрожувала «страшним прокляттям».

Коли монстр з’являється у контактах, починає надсилати моторошні фотографії та тексти, наприклад, закривавлені тіла після автокатастроф. Це лякає не лише дітей, а й дорослих. Момо запевняє, що знає про людину все: адресу, вік, ім’я (використовує дані, введені користувачем під час реєстрації). Потім дає завдання й обіцяє, якщо воно буде виконане, то більше не турбуватиме. Та на цьому, звісно, не зупиняється. Фіналом гри має стати самогубство… Якщо дитина відмовляється виконувати щось, монстр їй погрожує та далі залякує, поки та не здається.

У Японії знешкодили цей вірус відразу, але у світі він мутує, набирає обертів. Його вже визнали агентом штучного інтелекту.

Психологи просять дорослих бути дуже пильними. Кажуть, найкраще самому запитати дитину, що вона знає про «Момо» і що думає з цього приводу. Слід також попередити синів та дочок про реальну її небезпеку. Якщо маєте підозри, що підліток тихцем грає з цим монстром, звертайтеся до поліції!

Наталія КРАВЧУК

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися