Жовто-блакитний Слов'янськ!
Україна

Донбас повертається до життя

14 вересня 2014, 14:48
0
0
Сподобалось?
0

Два місяці без терору

Звільнена українською армією від терористів територія Донеччини загоює рани. Російська приказка «Не было бы счастья, да несчастье помогло» якнайкраще ілюструє окремі перетворення постраждалих від обстрілів будинків. Школи і лікарні, на ремонт яких десятиліттями не було коштів у бюджеті, тепер наче нова копійка. Але є й повністю зруйновані споруди, які не підлягають відновленню.

Розбомблена психлікарня Семенівки «прославилась» на весь світ
Побачити звільнені території на власні очі змогли журналісти із західних областей, які взяли участь у прес-турі «Донбас - це Україна». Два місяці Слов'янськ живе мирним життям і поступово повертається у звичний ритм. Про попередні три буремні місяці панування «Донецької народної республіки» з кожним днем стає усе менше зовнішніх нагадувань. На дитячому майданчику поряд з міською радою галасливо бавиться дітвора. У центрі майдану монумент Леніна із пов'язаним на шиї українським прапором. Поруч свіжопофарбовані у жовто-блакитний колір лави. На протилежному кінці площі присів перепочити і насолоджується прохолодою від фонтану патруль: міліціонери та озброєні військові. Але не тільки вони нагадують про непростий час.
Майже дві сотні приватних будинків і стільки ж квартир зруйновані. Капітального ремонту потребують півтори тисячі помешкань. На ремонтно-відновлювальні роботи і підготовку до зими міська рада Слов'янська виділила 3,6 млн гривень. За підрахунками експертів, потрібно не менше 990 мільйонів, навіть звучала цифра 1,5 млрд. Із 615 багатоповерхівок у місті 224 зазнали руйнувань, зокрема 40 - дуже сильних. Повністю стерті з лиця землі три дев'яти- і восьмиквартирні будинки. Користувачі Інтернету впізнають Слов'янськ за будинком №4 на вулиці Бульварній. У ньому вибухом зруйновано під'їзд. Про місяці деенерівської влади ще й досі свідчать чимало заклеєних скотчем вікон. Від вибухової хвилі скло все одно розіб'ється, а от осколків буде значно менше. Мешканці постраждалих квартир Слов'янська нині не розраховують на владу. Вони за власний кошт ремонтують їх і дуже сподіваються на державну програму відшкодування матеріальних збитків.
Дорогою зі Святогорська до Красного Лимана наш автобус зупиняється у Царицино. На місці величезного ресторану - згарище. Приватний охоронець не забороняє фотографувати, але ввічливо просить залишити приватну територію.
У передмісті Слов'янська, селищі Семенівка, повністю зруйнована психлікарня. Видовище не для людей зі слабкими нервами. Міліціонери, які охороняють територію, не радять сходити з асфальтованих доріжок і ступати на траву - можуть бути міни. Фотографії розбомбленої психлікарні зробили селище відомим на весь світ.
У школі жили терористи, тепер тут знову учні
За кілька сотень метрів школа, яка неймовірно контрастує з медзакладом своєю новизною.
- Школа була захоплена ополченцями 14 травня, - пригадує події директор Сергій Борисенко. - Я просив їх не зачіпати приміщення, але почув у відповідь: «Нам сдесь хорошо. Есть вода, свет, плита для приготовления еды». Тут вони й референдум проводили.
На територію рідної школи Сергій Віленович зміг потрапити через два дні після звільнення - 7 липня. Картина побаченого приголомшила. Після чотирьох прямих влучень по даху не залишилося жодного цілого квадратного метра. Покрівля повністю зруйнована вибухами або посічена осколками. З 92 вікон вціліли тільки чотири. Решта простріляні чи вибиті, деякі рами вирвані. Всередині пошкоджені окремі перекриття. Меблі потрощені. Від великої кількості підручників і художніх книг залишився тільки попіл. Відновити школу до ідеального стану допоміг «Ощадбанк». За рекордний час (шість тижнів) розбомблена школа перетворилася на зразкову будівлю з євроремонтом як зовні, так і всередині, прекрасним обладнанням та новими меблями. Вісімнадцятьма новенькими комп'ютерами можуть користуватися 72 учні. Подбав меценат і про навчальну та художню літературу. На все це банк витратив майже три мільйони. За словами директора Слов'янської загальноосвітньої школи №21, яка розташована у селищі Семенівка, ще 12 учнів повернуться з Росії найближчим часом навіть у повністю зруйновані оселі. В однієї сім'ї від будинку лишилася тільки частина огорожі.
На урочистому відкритті школи 1 вересня був Святослав Вакарчук. Його автограф-побажання «Все буде добре» висить у рамочці на стіні при вході.
У кожній другій школі в Донецькій області 1 вересня не пролунав перший дзвінок. 544 навчальні заклади, розташовані у зоні активних бойових дій чи на території, контрольованій ДНР, закриті.
Сьогодні звільнені території оговтуються від пережитого, а міста активно розфарбовують у жовто-блакитні кольори. Але частина білбордів «Спасибо украинской армии за освобождение Славянска» (або Краматорська) заляпані фарбою. Про настрої місцевого населення читайте в наступному номері «Вісника+К».
Варто зазначити, що воєнні дії у цій частині Донеччини були завершені на початку липня, ще до прямого вторгнення Росії. Масштаби нинішніх руйнувань у зоні активних бойових дій не йдуть ні в яке порівняння. Кремль поставив перед Україною вибір: або підконтрольна губернія, або повна руїна.
Микола КОМАРОВСЬКИЙ,
Донецька область
Фото автора

 

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися