Дитя впадає в істерику, бо забрали планшет
Україна

Дитя впадає в істерику, бо забрали планшет

17 лютого 2019, 16:21
0
0
Сподобалось?
0

Бабусі лише захоплено охають і ахають, коли бачать, як мале внуча швидко водить пальчиком по сенсорному екрану і безпомилково знаходить потрібні мультики чи картинки. «Ох, яке розумне», – тішаться. І мало хто з дорослих задумується, яку серйозну загрозу здоров’ю дітей таїть ця комп’ютерна техніка, яка не повинна виконувати функцію іграшки.

Немає живого спілкування

На сполох забили американські вчені: 90 відсотків дворічних дітей у США користуються планшетами! І хоча це ніби й непогано: різні розвиваючі ігри та головоломки для малюків можуть позитивно впливати, але науковці все-таки рекомендують обмежувати їхній час для користування ґаджетами. І на це у них є серйозні причини. Адже саме в такому ранньому віці дитина потребує батьків, їхнього голосу, дотику. Спільні ж ігри допомагають передавати емоції, вчитися спілкуванню з людьми. Маля дізнається, що таке інтонація, про що може розповісти вираз обличчя, тембр голосу. Якщо ж син чи донька постійно сидять з ґаджетами, їхня нервова система починає гірше розвиватися, вони сприймають лише героїв з ігор, а не живих, реальних людей.

– Часто пристрасть до планшетів провокує істерики у малечі, коли у них їх забирають. Але не треба одразу повертати «іграшку», щоб вгамувати дитину! – наголошує дитячий психолог з міста Луцька Олена Семенюк. – Краще переключити увагу дітлахів на щось інше: запропонувати прогулянку чи розповісти цікаву історію. У школярів надмірне захоплення ґаджетами негативно позначається на навчанні.

Ненависть, депресії, психози

Звичайно, батькам легше тицьнути дитині в руки таку цяцьку, щоб спокійно зайнятися своїми справами. Але не варто цим зловживати, аби не наробити біди.

– До мене приходила мама трирічної Насті, яка, коли забирали планшет, падала на підлогу, билася головою, ногами, рвала волосся, аби їй віддали улюблену забавку, – пригадує психолог. – Виявляється, поки мама сиділа в Інтернеті, щоб доня не заважала їй, то вмикала планшет. Виходило, що цілий день малеча проводила не з найдорожчою людиною, а із залізом. Настя уявлення не мала, що таке піжмурки, ігри з м’ячем, зате добре знала комп’ютерних героїв. Інший випадок: молода мама, як тільки забирала дитину із садочка, одразу давала телефон з улюбленою грою. Дівчинка всю дорогу бавилася, не дивлячись, куди йде. А одного разу перечепилася і так невдало впала, що зламала ногу. Кілька тижнів була у гіпсі.

Медики застерігають, що надмірне захоплення ґаджетами сприяє психічним розладам. У дітей виникають депресії, тривожність, агресивність. Саме через дефіцит уваги тата й мами у них з’являються психози, проблеми з поведінкою і слухняністю. Часто доводиться чути історії про жорстоке поводження не лише з тваринами, а й з однолітками. Багато сучасних дітей, які сидять в Інтернеті, практично не вміють виявляти співчуття. Їм комфортніше у світі інтернет-ігор, де жорстокість і вбивства – це нормальне явище. І винні у цьому насамперед батьки, які, переймаючись власними клопотами, дуже мало приділяють часу своїм синам та дочкам.

Руслана СУЛІК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися