Інтернат працював без жодної дитини-сироти... три роки
Україна

Інтернат працював без жодної дитини-сироти... три роки

10 жовтня 2014, 07:37
0
0
Сподобалось?
0

В Україні стартує кампанія «Відкриваємо двері дітям» (представництво благодійної організації «Надія і житло для дітей»), спрямована на повну відмову від інтернатів з переходом до системи виховання дітей у сімейному середовищі. Про те, як зараз складається ситуація з дітьми, позбавленими батьківського піклування, днями розповідав координатор кампанії Дмитро Чуприна, який за сприяння Українського журналістського фонду проводив виїзне засідання у Луцьку, в редакції газети «Вісник+К».
Статистика стверджує, що в країні більше 80 тисяч дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають в інтернатах різного типу. Навряд чи хтось задумується над тим, що зростання в інтернаті завдає непоправних психологічних травм, позбавляючи шансів на успішне доросле життя. Найважливіший вік для дитини - до трьох років. У цей час у неї формуються структури мозку. Від самого народження - і це науково доведений факт - малюк перебуває у стані так званого токсичного стресу. У сімейної дитини, яку мама і тато постійно беруть на руки, голублять, заспокоюють, стрес минає безболісно, а от у покинутого маляти він завдає руйнівної шкоди всім органам, зокрема впливає на розумові здібності. І що маємо в подальшому? Лише 10% випускників дитбудинків вливаються у суспільство, решта не отримують навіть базової середньої освіти, стають бездомними, безробітними, правопорушниками... Крім того, перебуваючи в інтернаті на всьому готовому, ці діти не знають елементарного: як почистити картоплю і з чого приготувати їжу!
До речі, чи знаєте ви, що державою на фінансування інтернатів різного типу щорічно виділяється 5,7 мільярда гривень. Зважаючи на те, що маємо 80 тисяч сиріт, то на кожного припадає близько 50 тисяч гривень! Однак практика показує, що лише 10% від цієї суми доходять до дітей. Решта витрачається на зарплати, утримання величезних будівель тощо. До слова, координатор кампанії Дмитро Чуприна розповів про вражаючий факт зі своєї практики: в одній з областей країни натрапили на інтернат, у якому вже три роки не було жодної дитини-сироти, проте сам заклад вправно отримував фінансування з бюджету і продовжував «працювати»!
Окрім створення будинків сімейного типу та передачі сиріт під опіку та піклування, проблему існування інтернатів можна вирішити шляхом підтримки неблагополучних сімей (щорічно в Україні понад 8000 дітей втрачають рідну сім'ю). Тож ключовим моментом кампанії «Відкриваємо двері дітям» є збереження сім'ї. Адже це той напрямок, який державою зараз майже не підтримується.
Мирослава КОСЬМІНА


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися