Єлецькому монатирю, де знімався
Україна

Кіно «Вій» знімали у Чернігові та Карпатах

2 липня 2018, 14:55
0
0
Сподобалось?
0

50 років тому у Союзі вперше з’явився фільм жахів

50 років тому у вітчизняному кінопрокаті з’явився перший радянський фільм жахів «Вій», поставлений за однойменною повістю Миколи Гоголя. Кіно стало шалено популярним. Глядачі й досі пам’ятають, як семінарист Хома обороняється від панночки-відьми та усілякої нечисті: вурдалаків, упирів та покровителя зла Вія.

Церква, де літала труна, згоріла вщент

Хто ж такий Вій? Це старезний дід з довгими та густими бровами і віями, крізь які нічого не бачить. Його погляд смертельний для живих істот, він може провалити будинок під землю і утворити на його місці водойму. Саме з Вієм і пов’язане повір’я про недобрі очі та зурочення. Його прообразом став половецький хан Боняк, який у 1069 році напав на Київ.

Кілька разів мені випала нагода побувати на Чернігівщині, у місцях зйомок популярного старого фільму. Першим на шляху постав Свято-Успенський Єлецький жіночий монастир, якому понад 950 років. Саме на території цієї обителі та біля козацької церкви святої Катерини кінематографісти знімали проводи семінаристів.  Звичайно, у 60-х роках минулого століття монастир не був діючим. За словами чернігівчан, тут розміщувалися гуртожиток філармонії, наукова бібліотека, аптечні склади, спортивне товариство. Перед тим, як приступити до зйомок, кіномитцям з «Мосфільму» довелося навіть прибирати величезну калюжу на території обителі, фарбувати двері в усипальницю і піднімати хрести на куполах.

Кадр з фільму "Вій"

Більшість сцен фільму й справді були відзняті на монастирському подвір’ї: ось бурсаки вибігають з брами , ось вони мандрують на бричці… Навіть страшну церкву, в якій лежала панночка, хотіли облаштувати тут же, втім, чомусь передумали.

Водночас зйомки проводилися ще й у Свято-Георгіївській церкві у Седневі та у селі Киїнка, що неподалік Чернігова. Однак жоден кадр, відзнятий у Седневі, до фільму чомусь не увійшов. Виявляється,  всі сцени, що стосувалися храму, були зняті у змайстрованій церкві на «Мосфільмі». З Киїнки залишилася лише кадри з вітряком, а із Седнева – епізод, де бурсаки палять вогнище.

Зйомки фільму проходили й у карпатському селі Горохолин Ліс. У 2006 році тут вщент згоріла дерев’яна церква,  де знімали «Вія», з вогнем боролися аж п’ять пожежних машин. Ось така сумна історія, якій приписують містику.

Одні актори хворіли, інші – померли

Загалом же зі зйомками фільму пов’язано чимало цікавих фактів. Упродовж них було спалено кілька центнерів свічок, у кінострічці використано дев’ять чорних кішок, 50 ворон, у панночки були три домовини, а на роль Вія кіношники мусили запросити спортсмена-важкоатлета, позаяк його костюм був настільки важким, що звичайний актор не зміг би його носити. Але найстрашніше, що під час зйомок могла травмуватися або навіть загинути головна героїня. Наталія Варлей, яка грала роль панночки, випала з літаючої домовини, але завдяки Леоніду Куравльову залишилася неушкодженою, бо він встиг вхопити її на руки.

Та справжні випробування для акторів та авторів проекту почалися вже після того, як фільм вийшов на екрани. Один за одним померли режисер-постановник кінострічки та виконавець ролі Вія. Наталя Варлей серйозно захворіла, її життя пішло шкереберть. Щоправда, як тільки  вона прийняла хрещення, містика закінчилася. Біда сталася навіть з Олександрою Зав’яловою, котра мала грати у кінострічці панночку – акторка потрапила в божевільню. Є в акторів забобон: не можна зображати на екрані смерть.

Наталія ЛЕГКА

Фото автора 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися