Вихователька Віта ЧЕРЕШНЬОВСЬКА
Україна

Нащо шиють «аморалку» виховательці дитячого садка?

19 липня 2018, 19:26
0
1
Сподобалось?
1

Була неслухняною чи справді нагрішила

Село Бугаївка Радивилівського району стало відомим на всю країну.  Завідувачка місцевого дитсадка  Лариса Музика звільнила з роботи виховательку Віту Черешньовську за… аморальну поведінку. Підставою стали викладені фото у соцмережах. Вихователька подала позов до суду про поновлення на роботі і виграла його. Зараз справа в апеляції. Невже у нинішній час викладені в Інтернет фото можуть стати підставою для звільнення? Щоб розібратися, ми поїхали у Бугаївку.    

«Завідувачка мстить тим, хто на неї скаржився»

Віта Черешньовська працювала у дитячому садочку села Бугаївка з жовтня 2011 року. Тоді вона ще була студенткою і навчалася на останньому курсі Міжнародного економіко-гуманітарного університету ім. Степана Дем’янчука, де здобувала спеціальність психолога.

– Коли я влаштовувалася на роботу, Лариса Василівна знала, що я ще студентка. У виші навчалася за індивідуальним планом. Графік роботи у дитсадку дозволяв це робити, – розповідає Віта. – Мені дуже подобалося працювати з дітками. Але разом з іншими працівниками потерпала від постійних принижень з боку керівника. Тому поставила свій підпис під скаргою на завідувачку у районний відділ освіти. Тоді ситуацію було залагоджено, але Лариса Василівна почала мстити і шукати приводи, щоб звільнити людей, які скаржилися. Мене це не торкнулося, бо пішла у декрет. Деяких людей Лариса Василівна звільнила. Двоє працівників довели через суд, що це незаконно (відповідне рішення дійсно є у Реєстрі судових рішень, – авт.) Коли закінчилася декретна відпустка, 10 жовтня 2017 року, я вийшла на роботу. З медичною книжкою, тапочками прийшла у кабінет завідувачки, і там мені вручили трудову книжку із записом про звільнення за аморальну поведінку. Я була в шоці. За що? За викладені фото, на яких я на відпочинку зі своїм чоловіком?

Молода жінка, за її словами, довго вагалася, що робити. Все ж вирішила піти до суду – їй подобається працювати з дітьми, а з такою «статтею» дорога до вчительського хліба закрита. До того ж син підростає. Чому йому мають тикати, що маму за «аморалку» звільнили з роботи? Радивилівський районний суд постановив: поновити Віту Черешньовську на роботі. Лариса Музика рішення виконала. І  того ж дня знову звільнила – за аморальну поведінку.

«Звільнивши Черешньовську, закону не порушила»

І це дійсно так. Бо така стаття, виявляється, у нашому Трудовому кодексі існує, дісталася у «спадщину» від радянських часів. Звільнити за нею можуть лише педагогів. І не має значення, де він поводився «аморально» – на роботі чи вдома. Аби з’ясувати, що ж такого аморального вчинила Віта Черешньовська, що її аж «по статті» з роботи звільнили у перший день після виходу з декрету, поїхали у Бугаївський дитячий садок «Дивосвіт». Скажу чесно, заклад дуже гарний, видно, що про нього дбають, роблять ремонти. Завідувачка Лариса Василівна Музика була на місці. Коментувати будь-що стосовно ситуації щодо звільнення Віти Черешньовської вона відмовилася. Сказала лише, що вважає себе правою, а всі пояснення надасть адвокат. Олег Бернацький повністю підтримує свою клієнтку і каже, що виховательку Черешньовську звільнили не тільки через фото, є більш вагомі проступки.

– Віта Черешньовська влаштувалася на роботу у дитячий садочок і не повідомила керівника, що при цьому знаходилася на стаціонарному навчанні в училищі за спеціальністю слюсаря-ремонтника, – зазначив Олег Васильович. – У той же час вона стаціо­нарно навчалася в університеті у Рівному. Обман – це аморальний проступок. Далі. До керівника дитсадка 25 вересня 2017 року надійшло звернення депутата Радивилівської районної ради В’ячеслава Івановича Ручкіна про те, що 20 серпня 2017 року Віта Євгенівна на святі села Сестрятин влаштувала бійку у нетверезому стані, нецензурно висловлювалась на адресу місцевих мешканців. Про це депутатові написали жителі села. До звернення були прикріплені фото у соцмережах з її відпочинку. Профком дитячого садка, розглянувши це звернення, дійшов висновку, що поведінка Віти Черешньовської є аморальною, і рекомендував її звільнити. Завідувачка дитсадка Лариса Василівна Музика підписала відповідний наказ. Все в рамках закону.

«Аморальну» статтю треба відмінити – міністр

Що ж саме слід вважати «аморальним», у законі не визначено. Але написано, що такий проступок має бути підтверджений фактами. Чи є такі факти щодо Віти Черешньовської?   

У вересні 2017 року за заявою Лариси Музики стосовно Віти Черешньовської було відкрите кримінальне провадження за ч. 1 статті 358 Кримінального кодексу – використання підроблених документів. Мовляв, диплом може бути підробним, бо жінка одночасно вчилася і працювала. Через місяць старший слідчий Радивилівського відділу поліції видала постанову про її закриття – немає складу злочину. Лариса Василівна з цього приводу поскаржилася в суд. Там постановили: скаргу задовольнити, кримінальне провадження поновити. Результатів досі немає. А про те, чи дійсно обманювала працівниця керівника щодо свого навчання, знають тільки вони двоє – Лариса Василівна чомусь попросила поліцію розібратися щодо отримання дипломів Черешньовською аж через шість (!) років. 

Звернення депутата райради щодо п’янки і бійки педагога є дійсно серйозне. Зроблене воно на підставі заяви, підписаної чотирма особами. Бачила її: віддрукована, з грамотними юридичними формулюваннями. Сільські люди прямо так і пишуть: «притягнути до відповідальності за аморальний проступок згідно з діючим законодавством». Зауважте, що скаржники своїх дітей у дитсадок сусіднього села не водять, але звертаються чомусь до його керівника розібратися, а не до правоохоронців. У поліції ж кажуть, що Черешньовська ніяких неправомірних дій в Сестрятині не вчиняла. Крім того, у суді виступили представники Сестрятина, які сказали, що були на святі села, але не бачили, щоб Віта з кимось конфліктувала. Слово одних громадян проти слова інших. То чи можна таке депутатське звернення вважати фактом, що доводить аморальність виховательки, і звільнити її за це з роботи? Пам’ятається, у нашій історії уже був період, коли людей не те що з роботи звільняли, а навіть розстрілювали на підставі одного-єдиного доносу.

Так що як не крути, єдиним, наразі, доказом «аморальності» виховательки є її фото у соцмережах, де вона позує в купальнику, обнімається і цілується зі своїм законним чоловіком. Аморально це чи ні? Відповідь має дати уже Апеляційний суд Рівненської області.

Міністр освіти Лілія Гриневич свою думку вже висловила: звільняти виховательку за фото у соцмеражах не мали права, назвала це «розправою над педагогічним працівником», яку можуть вчиняти керівники освітніх закладів завдяки діючому законодавству. І висловилась за те, аби змінити статтю Трудового кодексу щодо «аморалки».

Наталка СЛЮСАР, Рівненська область

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися