П’ять років минуло, як розстріляли «Небесну Сотню». Убивць досі не покарано
Україна

П’ять років минуло, як розстріляли «Небесну Сотню». Убивць досі не покарано

17 лютого 2019, 17:22
0
0
Сподобалось?
0

Час летить дуже швидко. Здається, ніби вчора країна в німому оціпенінні дивилася в прямому ефірі, як у столиці європейської держави один за одним падали підкошені кулями снайперів беззбройні люди. На їхнє місце ставали інші й уперто бігли вперед, назустріч кулям. Лише 20 лютого 2014 року розстріляли 48 осіб, більше сотні поранених. Уже наступного дня, 21 лютого, офіційна влада визнала жертвами загиблих мітингувальників Майдану. І не тільки тих, кого вбили 18–20 лютого. До «Небесної Сотні» за весь час Революції Гідності відлетіли 107 душ. Їм присвоїли звання Героїв України, на їхню честь відкривають пам’ятники і меморіальні дошки, їхніми іменами називають вулиці. Тільки от досі, п’ять років потому, їхніх убивць не засуджено.    

Беркутня у суді: «Чого туди поїхали? Грошей хотіли?»

У перші дні після розстрілу «Небесної Сотні» здавалося, що вбивць знайдуть негайно. Адже найвищі посади у країні, зокрема, у правоохоронних органах, зайняли люди, які прийшли з Майдану. Минуло п’ять років. Відповідей, що за звірі, інакше не скажеш, стріляли з автоматів та снайперських гвинтівок у беззбройних людей, так і немає. Уже декілька років тривають судові засідання. На лаві підсудних п’ять колишніх беркутівців з так званої «чорної» роти. Ще 21 у розшуку – 14 з них отримали громадянство Росії. Судові засідання перетворилися на справжнє пекло для родичів «Небесної Сотні».

– Я була тільки на декількох засіданнях. Це неможливо винести, – тихим голосом розповідає Тетяна Чубарик, сестра Едуарда Гриневича із села Деревок Любешівського району. – У мене весь день з очей сльози лилися і руки тремтіли. Серед тих беркутів у залі суду – вбивця мого брата! Він стріляв Едіку в голову! Невже не бачив, що зброї у нього не було? Вони нагло дивляться в очі матерів, і ніхто не просить пробачення! Тільки посміхаються: «А чого він туди поїхав, гроші хотів заробити?» Господи, та які гроші?! Едік, щоб поїхати до Києва, позичив їх у нашої старенької бабусі! На Майдан не за грішми їхали, а хотіли, щоб наше життя змінилося! Вночі 20 лютого подзвонив і захоплено так каже: «Я відчуваю, що буде щось грандіозне!» Він не знав, що це буде його смерть…

«Назвіть хоч одного, кого застрелили зі зброєю в руках!»

– Коли нас перший раз зібрали у прокуратурі, ми запитали: «Скільки часу триватиме слідство?» Відповіли, що не знають, може бути років 25–30, – з гіркотою у голосі каже Микола Тарасюк, тато Івана Тарасюка із села Залісоче Ківерцівського району. – За цей час батьки повмирають і не дочекаються справедливого вироку для вбивць своїх дітей. А беркутам що? Їм же зарплата йде. Вони ж не засуджені, а тільки підо­зрювані. Зразу вони давали свідчення: «Дали приказ – виконували його». А потім їм найняли адвокатів, тих же самих, які захищали Януковича. І вони відмовились від своїх слів. Почали говорити, що на Майдані у людей була зброя, а вони захищалися… Я встав і запитав: «Назвіть хоч одного, кого ви застрелили зі зброєю в руках! Хоч одного!» Замовкли.

Микола Ігорович каже, що не знає, хто стріляв у його Іванка. Куля зрекошетила, мідну частину оболонки зняло. У сонній артерії застряг лише свинець. Тому ім’я вбивці його єдиного 21-річного сина, як і багатьох інших хлопців, навряд чи назвуть.

Хоча є випадки, де зрозуміло, з чиєї зброї вбито майданівців. Наприклад, у Максима Шимка з Вінниці влучила куля підсудного Зінченка, у Сергія Кемського з Житомирщини – куля Аброськіна. Зі зброї цього беркутівця було зроблено п’ять смертельних пострілів. У тілі одного із загиблих знайдена і куля Садовника, який втік з України після того, як його відпустила суддя Світлана Волкова.

– На відео можна чітко впізнати тільки одну людину, яка стріляла, – це Садовник. Після того, як його відпустили, ниточки до тих, хто віддав наказ розстріляти Майдан, обірвалися, – каже Микола Ігорович.

Сьогодні ж у рідних складається враження, що в українських судах судять «Небесну Сотню», а не її вбивць.

Справу навіть до суду  не передано

Одним з перших з «Небесної Сотні» був 55-річний Віктор Хом’як із села Голишів Луцького району. Його знайшли повішеним на майданівській ялинці вранці 27 січня. Донька Віктора Ірина каже, що того дня ще о 7.30 вона розмовляла з батьком по телефону. 

– Він сказав, що з ним все добре, йде з нічного чергування відсипатися. А о 10 годині вже був якийсь дивний дзвінок, спитали, чи знаю я чоловіка на ім’я Віктор Хом’як. Сказала, що знаю, і слухавку поклали. А вже потім подзвонили ще раз: «Вашого тата більше немає».

У висновку судмедексперт написав: «Причина смерті – повішення». Хоч рідні і всі, хто прийшов провести Віктора в останню путь, бачили на його голові рани, на долонях садна, зірвані нігті. Чоловіка, як і годиться, поховали священики. А самогубць, як відомо, у церкві не відспівують.   

– Я не вірю, що тато звів рахунки з життям, – каже Ірина. – Йому допомогли. Так хотіли залякати Майдан. Сьогодні ведеться розслідування, до суду справа не передана. Відповіді на свої запитання від слідства ми не отримали. Тому почали самі шукати свідків, які бачили того дня тата. Про нього написали у своїй книжці «Каміння Майдану» Михайло та Климентія Димиди. Не знаю, чи дочекаюся я коли-небудь часу, коли татові вбивці постануть перед судом. Моя бабуся Меланія Августівна так і не діждалася цього.  

       Небесна Сотня (Волинь)
              Олександр Бадера
              Сергій Байдовський
              Едуард Гриневич
              Василь Мойсей
              Юрій Сидорчук
              Іван Тарасюк
              Віктор Хом’як
       Небесна Сотня (Рівне)
               Георгій Арутюнян
               Іван Городнюк
               Валерій Опанасюк
               Олександр Храпаченко

Батьки один за одним  відлітають  до синів

Багато батьків Героїв «Небесної Сотні» уже зустрілися зі своїми синами-янголами у кращому зі світів. Їхні серця не витримують, і вони передчасно ідуть з життя, так і не дочекавшись покарання для вбивць своїх дітей. 

У минулому році один за одним покинули нас Михайло Петрович і Ніна Василівна Жизневські – батьки білоруса Михайла Жизневського, який одним з перших віддав своє життя за свободу для українців.   

Не запалить свічку пам’яті на п’яту річницю загибелі свого сина Сашка Тетяна Храпаченко з Рівного. Як вона боролася за те, щоб покарали вбивць її сина! Де тільки знаходила сили, щоб підтримувати інших батьків у їхньому горі і їхній боротьбі?! У громадській організації «Родини Героїв «Небесної Сотні» за безкінечну доброту і готовність прийти на допомогу її називали «мамою Танею». Її з’їла страшна хвороба – рак. І тепер вони, такі молоді, мама і син, тримають над нами небо.

Неможливо перелічити всіх батьків, чиї душі відлетіли від нас, так і не дочекавшись справедливого земного суду над вбивцями своїх дітей.

***

– Моя дружина Іра каже тільки одне: аби смерть нашого Іванка не була даремною. Люди мають жити краще. Наш син за це загинув. Дуже шкода, якщо буде по-іншому, – із сумом каже Микола Тарасюк.

– Наша родина хоче подякувати усім людям за їхню пам’ять про Едіка, про всіх хлопців. У Києві, Луцьку, Любешові біля стел, дощок завжди лежать квіти. А поки жива пам’ять, житимуть і вони, – каже Таня Чубарик.   

П’ять років минуло. Політики, які прийшли до влади на крові хлопців з «Небесної Сотні», знову готуються до виборів. Знову б’ють себе у груди і обіцяють розслідувати справи Майдану. Вірити їм – себе не поважати. Тільки наша небайдужість допоможе винести вироки уже відомим вбивцям. Тільки наша згуртованість не дозволить їх виправдати. Це наш обов’язок перед пам’яттю тих, хто тієї зими п’ять років тому поклав своє життя за те, щоб ми з вами могли просто щасливо жити. Ростити своїх дітей у нормальній вільній країні. Ми пам’ятаємо кожного з «Небесної Сотні». Вічна Вам пам’ять!

Наталка СЛЮСАР

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися