Ансамбль «Меріданс»
Україна

Полісянка заснувала власну студію танцю

4 квітня 2019, 18:50
0
0
Сподобалось?
0


Дій активно!


І здобуває зі своїми вихованцями нагороди на міжнародних конкурсах

Мешканка Зарічного Валентина Цермолонська навчає дітей танцювати ще зі своїх студентських літ. Викладацький стаж у неї чималенький, хоч і має вигляд зовсім ще молоденької жіночки. Спочатку працювала з юними танцюристами при загальноосвітніх школах та будинках культури, і вже тоді досягла з вихованцями неабияких успіхів. Але найбільше визнання та престижні нагороди, у тому числі і міжнародного рівня, «Меріданс» (хореографічний ансамбль, який вона очолює вже багато років) здобув, коли Валентина заснувала в містечку власну студію сучасного танцю.

Що підштовхнуло до такого, на перший погляд, ризикованого кроку, зважаючи на певні нюанси ведення власної справи в глибокій провінції, якою є віддалений район Рівненщини, де мешкає Валентина зі своїми студійцями? Невже не простіше було їй і далі займатися улюбленою справою, скажімо, в районному будинку культури, не думаючи над фінансовими, адміністративними, опалювальними та іншими проблемами, які звалюються на плечі у таких випадках?

– Якраз подібні проблеми, можна сказати, і підштовхнули, – зізнається Валентина. – В останні роки моєї роботи в РБК зал для репетицій не опалювали, займатися було холодно, некомфортно. Мої неодноразові звернення до керівництва вирішити цю проблему нічого не давали. Працювати в умовах, коли тебе не зовсім розуміють і навіть інколи не чують, ставало все складніше, а залишати улюблену справу не хотілося. Тож і вирішила взяти її, так би мовити, у свої руки. Так і з’явилася громадська організація «Студія сучасного танцю «Меріданс»».  Спочатку займалися у невеликій кімнаті – доки не взяли в оренду приміщення колишньої швейної майстерні. Воно стояло кілька років пусткою, занедбане. Довелося доводити все до ладу: зробили ремонт, поміняли вікна-двері, обладнали опалення.

– Усе самі? Своїми руками?

– Так. В основному весь ремонт ліг на плечі моїх чоловіка та батька. Трохи друзі допомогли.

Валентина проводить мене до оновленого студійного залу – світлого, просторого – могли б усі студійці, а їх нині понад вісім десятків, до танцю одночасно стати.

– Тут ще зосталося дзеркала та станок хореографічний встановити, – пояснює господиня студії.

– То у вас усе, наче у справжній балетній школі! І відбір дітей так само проводите?

– Та ні, відбору не проводжу, бо все ж таки у нас не балет. Беру всіх охочих займатися танцями – з п’ятирічного віку. Приходять переважно дівчатка. Проте не всі витримують, адже, щоб навчитися пристойно танцювати, одного бажання мало, потрібні ще працелюбність, самовіддача, терплячість.

– А в нагороду за це діти що отримують?

– Найбільшим стимулом для них, мабуть, є участь у концертах і конкурсах та призи й відзнаки, здобуті на них.

Напевно, найвагомішим призом для «Мерідансу» був гран-прі міжнародного конкурсу сучасного танцю, здобутий торік у Болгарії?

– Звичайно. Але торік ми стали переможцями ще й подібного всеукраїнського конкурсу, який відбувся у Рівному. Крім головного призу, наші діти здобули там і два перші місця в окремих танцювальних номерах.

Ігор СЛАВИЧ, Рівненська область

Передрук заборонено!

Конкурс журналістських матеріалів «Дій активно! Живи позитивно!» ініційований Благодійним фондом Олександра Шевченка та Українським журналістським фондом.



Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися