Сенсація: відкриття буковинських вчених здатне замінити хіміотерапію!
Чернівці

Сенсація: відкриття буковинських вчених здатне замінити хіміотерапію!

24 квітня 2016, 22:05
0
2
Сподобалось?
2

Відкриття чернівецьких вчених допоможе отримувати необхідні дози лікування окремим клітинам організму, таким чином замінивши хіміотерапію. Суть в тому, що мікро та наночастинки можна переміщувати в потрібне місце за допомогою оптичного пінцета. При цьому вони зберігають свою форму та не розпадаються. Новий тип оптичного пінцету відкрили науковці кафедри координаційної оптики інституту фізико-технічних та комп’ютерних наук Чернівецького національного університету імені Ю. Федьковича.

Про відкриття розповів директор інституту Олег Ангельський:

– Ми займаємося дослідженнями можливостей управління рухом мікро- та наночастинок за допомогою оптичного віпромінювання, зокрема лазерного опромінення, – каже науковець. – При дослідженні тонких ефектів, які виникають при взаємодії лазерного випромінювання з досліджуваними об’єктами, зокрема з прозорими оптичними платівками, виникає хвиля, що має певні особливості, які сьогодні ще повністю не вивчені. Ці особливості дозволяють розраховувати на те, що сили, які виникають в цій хвилі, можна використати для управління мікро- та наночастинками.

У результаті таких досліджень нам вдалося виявити, що у воді генеруються частинки, які, будучи в полі лазерного пучка, утримуються і формують правильні структури. Якщо рухається щось непотрібне в цьому полі, воно проходить повз, а необхідні частинки зберігаються. Ми можемо їх переміщати в потрібне місце поля за допомогою оптичного пучка.

Це відкриття буде корисним і в медицині, і у фізиці.

– Новий результат, який ми отримали, може бути використаний, щоб захоплювати з допомогою оптичного пінцету необхідні мікро- чи нанодози речовин, зокрема ліків, і переміщувати в потрібні місця організму, – пояснює Олег Ангельський. – У фізиці відкриття корисне для уточнення уявлень про природу світла.

Науковці ЧНУ про своє відкриття доповідатимуть на наукових коференціях, публікуватимуть і, як зауважує О. Ангельський, впроваджуватимуть у практику.

– Над цим відкриттям працювали науковці кафедри координаційної оптики. Найбільш активно батько та син – професор Максим’як Петро і кандидат фізико-математичних наук Максим’як Андрій, – каже Олег Ангельський. – Надалі ми досліджуватимемо, яким чином можна використовувати відкрите нами явище для інших речей, окрім медицини.

Джерело: Молодий буковинець


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися