На Маланки купаються у річці і носять…стокілограмові костюми
Чернівці

На Маланки купаються у річці і носять…стокілограмові костюми

13 січня 2019, 08:20
0
0
Сподобалось?
0

Перші тижні січня – гарна нагода згадати традиції. А в українців їх дуже багато. І у кожного регіону є свої особливості. Зокрема надзвичайно колоритно святкують Маланку у Чернівецькеій області.

У Вашківцях Вижницького району існує столітня традиція зустрічі Маланки і Старого Нового року. Вона дістала назву «Переберія» (превдягання). 13 січня місцеві жителі, переважно чоловіки, перевдягаються у персонажів буковинської Маланки (Маланка, козак, Бук Шандра, українка, ведмідь) та ходять по хатах, вітаючи мешканців. Одночасно у кожному «куті» відбувається «борінка» – змагання ведмедів, хто кого переборе. У кожного з них є свій Циган. Ближче до півночі всі виходять на «борінку» між кутами. По дорозі переодягнені веселять глядачів дійства. Баби «пристають» до не переодягнених хлопців, ведмеді підкидають дівчат, лякають дітей, а козаки в цей час наводять порядок у цьому гаморі. Відбитися непросто. Якщо вас тільки злегка побили віником, вважайте, пощастило. Можуть і водою облити, і сажею вимастити.

Веселощі тривають до години третьої ночі. А вже зрання 14 січня учасники карнавалу «ловлять» на в’їзді у місто машини, автобуси і навіть велосипедистів і буквально змушують всіх брати участь у гуляннях. Натомість щедро посипають гостей пшоном, бажаючи багатого і щасливого року. Упродовж дня учасники Маланки розігрують комедійні сценки, бої ведмедів та показові виступи. Під вечір в Вашківцях ще одна акція – купання у маленькій річці Теплиці, яка бере свій початок з підземних нір і зимою ніколи не замерзає. Під час купання очищуються від нечистої сили, яка могла «прилипнути» до перебранців під час маланкування. Купатися обов’язково! Як стверджують місцеві, від цього ритуалу ще жодна людина не застудилася.

Як ведмедя Урса на Маланку водять, туристи можуть побачити і у буковинському селищі Красноїльськ Сторожинецького району. Тут свої особливості. Основними персонажами є, крім ведмедів, цигани, царі, цариці, коні, лікарі.  

Костюми ведмедів у всіх дуже різні. Є звичайні хутряні з велетенськими залізними кігтями. Селищем також ходять «копицеподібні», одягнені в очерет та навіть «крилаті» ведмеді з розмахом крил до п’яти метрів. Сотні маланкуючих співають румунську пісню про ведмедя, якого водять цигани. Вони виглядають по-різному. Одні – як класичні конюхи-роми. Інші – як воїни з натертою чорною фарбою шкірою, одягненими в кожух на голі груди, з булавами в руках. Циган має піклуватися про свого ведмедя. Прикурювати йому сигарети, поїти водою і самогоном, давати перекусити, допомагати піднятися. А це справа непроста. Бо солом’яні костюми ведмедів важать від 40 кілограмів у найменших учасників ходи і до 120 кілограмів – у дорослих. Тягати на собі такі обладунки всю ніч може тільки молодий і міцний чоловік.

Марта ДИМИДІВСЬКА, Чернівецька область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися