Жертвами борщівника вже стали десятки людей
Івано-Франківщина

Жертвами борщівника вже стали десятки людей

7 липня 2015, 11:04
0
0
Сподобалось?
0

Медики Прикарпяття б’ють на сполох: за останні тижні до них звернулося понад сорок людей, що постраждали від небезпечної рослини борщівника. Бур’ян «пожалив» їх до глибоких опіків!

За оцінками екологів, борщівник сибірський займає близько 500 гектарів території Івано-Франківщини. Особливо облюбував облогуючі землі та обочини автотрас. Це гіганта рослина, яка сягає трьох метрів у висоту й має білий цвіт-парасолькую. Колись її зумисне насаджували пасічники, адже вона надзвичайно гарний медонос, навіть кращий за липу, гречку та акацію. Використовували борщівник і в сільському господарстві: у 50-60-ті роки він вважався цінною культурою, з якої виготовляли силос для худоби. Проте люди швидко переконалися й в іншій, небезпечній, властивості культури: її стебла та листя «шпарять» людське тіло до серйозних ран. На шкірі у місці контакту з бур’яном з’являються великі пухирі, і якщо їх неправильно гоїти, можуть залишитися рубці. Важливо знати, що симптоми можуть проявлятися не відразу після обпечення, а на другий, а то й третій день. Тож медики просять не займатися самолікуванням. А ще – пам’ятати про заходи безпеки й взагалі обходити цю рослину.

Розповідають про те, як в халепу втрапив чоловік у Рогатинському районі. Йому припекло «до вітру», а замість паперу вирішив скористатися величезним листком борщівника, що трапився під рукою. Не присів потім добрі два тижні. А одна молода пара захотіла романтики під зонтиками бур’яну. Потім їм довго було не до романтики…

А чи знаєте ви, чому ця рослина отримала таку цікаву назву? Бо колись у Сибіру її сік додавали у борщ замість оцту.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися