Як на Гуцульщині сніг випав... у липні
Івано-Франківщина

Як на Гуцульщині сніг випав... у липні

23 квітня 2017, 23:21
0
0
Сподобалось?
0

Квітневому снігу на Прикарпатті не дивуються. Тут старожили пам’ятають, як «білі мухи» налетіли серед літа – у липні. Було це у 1933-му.    

Сніг укрив полонини 10-сантиметровим шаром. Потерпала худоба. Як доказ, косівчанин Богдан Павлюк навів публікацію з газети "Діло", яка вийшла у липні 1933 року: «Нове лихо Гуцульщини. З холоду гине худоба». У замітці йдеться про те, щоби допомогти гуцулам, яких спіткало таке природне лихо:

«Після злив та хмароломів, що навістили Гуцульщину 2-го липня налягло на неї тяжкою зморою нове лихо. Дня 4. і 5. липня впав сніг, що покрив полонини більш як 10 центиметровою верствою. Температура на Заросляку 1275 м. понад рівнем моря впала на 5. липня на -2 Ц., а на Говерлі (2058 м.) знялася така сніговія, що було вражіння зими в повному ході.

Температура мусіла впасти на кілька ступнів нижче зера, бо вода на горі зовсім замерзла. 3 браку паші та наслідком зимна худоба ричить ніччю по стайнях, в день утікає з полонини в нижче положені ліси та і там не находить паші, а догляд за нею дуже утруднений. Корови майже не дають молока, а вівці гинуть, бо не можуть перенести студені та голоду. Ватаги та пастухи в розпуці. Так пропадає цілорічна надія гуцула.

На Підкарпатській Україні скрізь по полонинах побудували величезні стайні, куди заганяють маржину на ніч і підчас негоди; на нашій Гуцульщині до цього ще далеко й за виїмком стаєн на Лисині в Поляниці Чемилівській ніде на наших полонинах нема цих примітивних конечних уладженнь. Треба буде поважно надуматися, як прийти з допомогою бідній Гуцульщині», - писала газета.

Джерело: kurs.if.ua


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися