На Івано-Франківщині  знайшли повстанський архів
Івано-Франківщина

На Івано-Франківщині знайшли повстанський архів

20 січня 2019, 10:28
0
0
Сподобалось?
0

Поблизу міста Рогатин, що у Івано-Франківській області, троє місцевих жителів відкопали у землі бідон з книгами та документами УПА. Про це йдеться на офіційному сайті Рогатинської міської ради.

«Знайдені трьома рогатинцями у лісі між селами Руда та Воронів матеріали - унікальна річ, яка може доповнити  історію новими цінними фактами»-вважає генеральний директор Національного музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького" Руслан Забіла, який прибув до  Рогатина, щоб  прийняти історичні матеріали, які будуть експонуватися в однієї із зал історико-краєзнавчого музею «Опілля». Його керівник  Ольга Блага повідомила, що їх музей понад 10 років працює з такими артефактами. Їх оцифровують, спільно з Центром дослідження визвольного руху публікують в Електронному архіві українського визвольного руху, тож до документів є вільний доступ у мережі Інтернет.

Знайдені матеріали дозволяють стверджувати, що  містять дані про діяльність УПА на теренах Львівської, Тернопільської областей та Закерзоння. Можна припустити, що вони були передані для головнокомандувача Романа Шухевича, який тривалий час перебував на Рогатинщині. Серед  артефактів виявлено унікальний шарж головнокомандувача, імовірно, виконаний чорнилом. Низку документів радянського зразка, трофеї, до прикладу, плакат чеською мовою, звіти та протоколи служби безпеки. Крім того, фінансова звітність та касова документація і  датується приблизно 1945р.

Директор Національного музею-меморіалу "Тюрма на Лонцького" Руслан Забіла каже, що  необхідно, аби  над документами попрацювали фахові реставратори, просушили від надмірної вологи, надали первісного вигляду, який подекуди зіпсували цвіль та іржа, забезпечили збереженість на десятки років.

Сам бідон, де зберігалися цінні документи, та окремі персональні речі з нього  залишаться у Рогатині. Щоправда, наразі їх теж необхідно відреставрувати. 

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися