Внучка цілителя Гоя – пані Орися
Івано-Франківщина

Нащадки відомого в Карпатах знахаря вимагають ДНК-аналіз від мольфарки, яка називає себе його внучкою

28 липня 2019, 15:10
0
0
Сподобалось?
0

У селі Шешори Косівського району добре пам’ятають відомого на всі Карпати цілителя Гоя – Андрія Атаманюка. Він лікував різні хвороби, навіть епілепсію та енурез, за допомогою нашіптувань та зілля. Деякі свої знання дід Гой передав внучці Орисі. І от нещодавно розгорівся скандал. У Карпатах одна жінка, яка називає себе мольфаркою Ольгою, запевняє, що вона є внучкою знаменитого Гоя, і він нібито передав їй свій незвичайний дар.

Бачив хворобу по воді і лікував силою рук

Андрія Атаманюка у народі знали як діда Гоя. Він не передбачав майбутнє, не ворожив. Його внучка Орися запевняє, що дід був знахарем, народним лікарем, а не мольфаром. 

Про незвичайний дар Андрію Атаманюку сповістила… Мати Божа, коли йому було 11 років. Якось пас худобу і сказав селянці, яка сапала город неподалік, що бачить на небі вуйну (тобто жінку). «Синку, пади на коліна і читай «Отче наш», бо я її не виджу, – відповіла. – То Діва Марія». Ріс кволим сиротою і вижив лише завдяки своєму прадіду. Коли той помирав, то передав секрети, як лікувати недуги, нашіптування від укусу гадюки, вроків, примови для худоби. А у 30 років Андрій Атаманюк відчув у собі незвичайний дар. Діагноз ставив по… воді, яка мала переночувати в хаті у хворих. До нього йшли і звичайні люди, і священики, і кадебісти. Що цікаво, ні собі, ні родині допомогти не міг. Як запевняє внучка Орися, дід не вимагав грошей, а брав тільки тоді, коли справді міг допомогти. Тому люди боялися: не візьме грошей – не допоможе. І клали потай подяку під скатертиною. Це тішило внучок, бо дід їм казав: «Що в хаті знайдете, то ваше».

Цілитель Гой – Андрій АТАМАНЮК

До останніх своїх днів допомагав. Зцілював від епілепсії за один раз, лікував зубний біль, жіночі хвороби, енурез, внутрішні болячки.

– Мав велику силу в руках – біотоки. Нарості, гулі різні зникали після кількох сеансів, коли проводив рукою, – згадує пані Орися. – А от рак не лікував. І не робив зла людям. Хоч багато хто говорив, що він знався з нечистим.

Вірив у Бога, подавав пожертви на церкву, не лягав спати не помолившись, щопонеділка постив за худобу, не примовляв на свята і в неділю. Проте через людські плітки переживав, якою буде смерть. Адже кажуть: коли вмирає відьмак, то починаються грози. Гой помер легко за два місяці до 90 літ. Той день 23 червня 1992 року був сонячним і тихим.

Від мастопатії – молоко

Внучка Андрія Атаманюка Орися – приємна усміхнена жінка, працює вчителькою початкових класів у місцевій школі. Запевняє, що не має того незвичайного дару, яким володів дід Гой. Але якщо може, то допоможе. Бо дід навчав: «Коли знаєш як, то треба допомогти, бо інакше будеш мати великий гріх».

– Мене навчив дещо травами лікувати, примовами. Я перейняла те, що потрібно для себе, для села, – зізнається пані Орися. – Від зуба змовлю, як корова наврочена чи як молока нема.

Наприклад, пані Орися радить, що трави треба запарювати, а не кип’ятити, щоб не втратили своїх властивостей. Будь-яке зілля пити рано натще раз у день два тижні, потім робити перерву і знову вживати. Якщо запарена трава лишається, але прокисає, треба настій вилити. Від шлунка допомагає звіробій, центурія, спориш, подорожник і особливо арніка, яка лікує 99 хвороб. Від мастопатії жінка радить рецепт діда: для грудей робити ванночки зі свіжого молока.

«Хай не заробляє гроші на дідовому імені»

Родина переконує, що свої знання Гой передав лише Орисі, але такого дару, як мав сам знахар, вона не отримала. Тому нащадки діда Гоя дуже обурилися, коли почули, що у Карпатах приймає мольфарка Ольга, яка називає себе внучкою Гоя. Розгорівся скандал. Внучки Гоя запевняють, що їхній дідо другої сім’ї не мав, а тому мольфарка Ольга заробляє гроші на дідовому імені.

– Якщо вона помагає, то хай, але тільки не робить рекламу, що це від діда талант, – вважають нащадки.

Дідової слави їм не потрібно, але й використовувати його ім’я теж не дозволять. А тому вимагатимуть від мольфарки Ольги ДНК-експертизу.

Олена ПАВЛЮК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися