Василь ШЕРЕМЕТ
Івано-Франківщина

Мати Божа на черешні, яку посадив майданівець

15 березня 2019, 12:46
0
0
Сподобалось?
0

 

З’явилася у день його похорону

Хоч минуло вже п’ять років, та у селищі Ланчин Надвірнянського району пам’ятають диво, поголос про яке вмить облетів усе селище. Коли у березні 2014 року ховали майданівця Василя Шеремета, котрий помер від поранень, біля його батьківської хати на зрізаній черешні явилася Божа Мати. Неймовірно, але дерево це посадив сам Василь.

Василь Шеремет виріс у багатодітній сім’ї, де росло дев’ятеро братів та сестер. Бідували, тож вже у 15 років заробляв копійку для своєї великої родини – спочатку на Харківщині, згодом на Уралі. З першою дружиною, з якою ростив трьох синів, розлучився. Згодом Василь Шеремет мав другу сім’ю на Київщині у місті Березань, четвертого сина. До пенсії працював у пекарні, охоронцем на будівництві.

Рідна сестра Василя Катерина Шеремет розповідає, що брат поїхав на Майдан після 15 лютого, коли померла його дружина. І потрапив у саме пекло, у ті криваві дні, коли розстрілювали людей. Про те, що їхній Василь був на барикадах, ланчинська родина дізналася лише після його смерті. На початку березня їх сповістили, що Василь Шеремет помер від поранень на Майдані. Першою про це довідалася 93-річна мати.

– Прийшла до мене і сказала, – не стримує сліз Катерина Олександрівна. – Ми усі за ним плакали. Василь дуже мене любив, був менший від мене на два роки. Разом росли, отут в долині бігали.

У березні Василь мав святкувати 65-літній ювілей. Звістка, що брат у таких літах поїхав на Майдан, рідних не здивувала. Адже він завжди казав: «Тільки Україною ми живемо». Був патріотом, тому що з дитинства знав, що батька розкуркулили, прадіда розстріляли.

Після поранення Василя Шеремета рятували у київському госпіталі. Перед смертю встиг сказати лікарям, хто він і звідки, та попросив відвезти його у Ланчин.

Героя Майдану Василя Шеремета хоронили у рідному селищі 9 березня. У той день, коли чекали священика, самооборонівець на лузі біля хати побачив сяйво.

– У долині перед тим зрізали черешню, яку посадив ще наш Василь, – розповідає Катерина Олександрівна. – Самооборонівець побачив на пні Матір Божу з короною. Коли ховали Василя, голова всім людям сказав про чудо. Як стало сюди їхати море люду машинами, роверами! І вдень, і серед ночі. Лампадки горіли.

Рідні кажуть, що диво бачили ще з рік. Тепер той луг заріс хащами. Але пні, на зрізах яких явилася Матір Божа, ніхто не рубає і не викидає.

Олена ПАВЛЮК, Івано-Франківська область

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися