В’єтнамських свиней треба випускати на прогулянку
Івано-Франківщина

В’єтнамських свиней треба випускати на прогулянку

17 грудня 2018, 11:48
0
1
Сподобалось?
1

46-річний Сергій Щербина з міста Калуш Івано-Франківської області юрист за освітою. Працював зварником, а от справжнє покликання знайшов у сільському господарстві. Уже кілька років чоловік вирощує в’єтнамських свиней.

– За свій вік довелося працювати на стількох роботах, що й сам уже не перерахую. Чотири роки тому вирішив зайнятися сільським господарством. Посадив полуницю. Однак бізнес не пішов, – розповідає господар. – Тоді й купив шістьох в’єтнамських поросят: чотирьох самок та двох кабанчиків. Щоправда, одного ми з’їли, коли тварини підросли. П’ять інших залишив на розплід. Проте з’ясувалося, що розводити свиней не так уже й просто. Зі всіх самок запліднилася лише одна. Решта були надто жирними, тож скільки не пускав їх до кнура, результату не було. 

Перевага ж цих свиней, каже Сергій Щербина, у тому, що вони стійкі до хвороб, невибагливі й особливого догляду не потребують. Капловухих, запевняє, достатньо годувати раз на день та випускати на вигул. Щоправда, треба стежити, аби кошара була щільно закритою, вчасно засипати підкопи. Бо, зізнається, його свині кілька разів втікали з дому.

– І сам не знаю, кудою вони пролізли. Озирнувся, а їх уже нема… Щоб спіймати «в’єтнамців», влаштували справжню облаву, кілька людей бігали за ними, – пригадує гіркий досвід Сергій Михайлович. – Чотирьох зловили, а двоє наче крізь землю провалилися. Шкодував за ними, звісно, але довелося змиритися… Аж за кілька днів знову пропажа! Коли шукали цих свиней, тоді знайшли й двох інших. Виявляється, увесь цей час вони сиділи на городі у картоплинні.

У народі побутує теорія, що в’єтнамські свині мають досить незначний прошарок сала. Мовляв, ця порода – м’ясна. Втім новоспечений фермер з Івано-Франківщини спростовує цю думку. Каже, якою тварина виросте – м’ясною чи сальною, залежить від харчування. Якщо свиня їсть здебільшого  сіно чи траву, багато гуляє, тоді й сала на ній буде мало. Проте від ситних харчів тварина справно обростає жиром.

– У мене свині виростають сальними, бо годую їх картоплею, зерном, буряками, гарбузами… Сало у «в’єтнамців» дуже ніжне та м’яке. Смалець також не кам’яніє від холоду – виймаю з холодильника й одразу мажу на хліб. А от м’ясо, як на мене, нічим не відрізняється від звичайного свинячого, – каже Сергій Щербина. – В’єтнамські свині великими не ростуть, до ста кілограмів. Колоти ж їх можна уже за півроку, до цього часу вони набирають 50–70 кілограмів ваги. А ще вони дають гарне потомство. Моя свиноматка, приміром, привела аж вісім поросят!

Марія МАРТИНЮК, Івано-Франківська область 

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися