Львівщина

Поміняли мітральний клапан, не розрізаючи грудну клітку!

12 листопада 2017, 17:08
0
0
Сподобалось?
0

Львівські кардіохірурги вперше в Західній Україні провели унікальну операцію. Вони поміняли пацієнтці, що має хворе серце, мітральний клапан, не розрізаючи грудну клітку.

Складну операцію провели жительці Прикарпаття – 55-річній мешканці села Зелена Надвірнянського району Марії Борисюк. У жінки діагностували ревматизм серця, вона потребувала заміни мітрального клапана. Зазвичай в Україні подібні операції роблять класичним способом: аби добратися до серця, пацієнту розрізають грудину сантиметрів на 20. Це доволі великий розріз, і кардіохірургу зручно «працювати» на серці. Та для пацієнта це доволі травматична операція. Адже кардіохірурги роблять медичний перелом грудини, який заживає приблизно 1,5 місяця. Після операції пацієнту нерідко важко дихати, боляче відкашлювати. На місці розтину інколи утворюються потовщені рубці. Інколи грудина погано зростається, виникає її запалення, що дуже небезпечно для пацієнта.

Пані Марії операцію зробили інакше. До серця кардіохрурги дісталися через невеликий розріз (8 см) між ребрами! Їх не чіпали, лише трохи розсунули. Через отвір, що утворився, спеціальними інструментами (їх подарували колеги зі США) видалили зношений мітральний клапан і поставили новий механічний, який має прослужити пацієнтці не один десяток років.

Джерело: ZAXID.NET


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися