Олег БОЖИК
Львівщина

Росіяни купили Бандеру

19 лютого 2019, 12:33
0
1
Сподобалось?
1

Депутат робить із гіпсу бюсти відомих українців

Бюсти відомих діячів України виготовляє 28-річний Олег Божик із міста Городок Львівської області. На поличці його майстерні вишикувалися Леся Українка, Іван Франко, Роман Шухевич, Іван Сірко… А нещодавно, розповідає, родина із Росії попросила вилити для них погруддя лідера ОУН Степана Бандери.

 

Олег Божик – депутат Городоцької районної ради, активіст Майдану, громадський діяч. Працює у відділі містобудування, архітектури та житлово-комунального господарства міської ради. Чоловік розповідає, коли на Сході спалахнула війна, боротися з агресором зброєю не міг, оскільки має поганий зір. Тож вирішив підтримувати бійців, так би мовити, з тилу, й долучився до волонтерства. Близько 20 разів їздив на передові позиції окупованих територій.

Майстер розповідає, що з Революції Гідності й почалася його справа. Якось під час революційних подій вирішив, що в його домі повинні бути погруддя крайового провідника ОУН Степана Бандери та командира УПА Романа Шухевича.

– Був неприємно вражений, наскільки важко в Україні знайти статуетки наших видатних діячів. Я передивився усі спеціалізовані інтернет-сайти, обдзвонив багатьох скульпторів… Зрідка траплявся бюст Тараса Шевченка, проте коштував шалених грошей. А от багатьох відомих історичних постатей і взагалі ніхто не робив, – розповідає Олег Божик. – Тоді пішов до знайомого скульптора й попросив навчити мене працювати з гіпсом. Мушу визнати, що це робота кропітка та делікатна. Я пішов простішим шляхом: зробив форми, і вже в них відливаю фігури. Коли ж матеріал добре просохне, фарбую його під бронзу. Важливо, щоб виріб висохнув сам, бо після термічної обробки буде кришитися.

Скульптор розповідає, що його робота має неабиякий попит. Та й конкурентів немає, бо ж поки що ніхто, окрім нього, не береться ліпити такі бюсти. Нещодавно велику партії погрудь Степана Бандери замовили з районного відділу освіти. Оскільки 2019 рік оголосили на Львівщині роком цього політичного діяча, чиновники вирішили передати статуетку в кожну школу краю.

– Коли зустрічався із сотенним УПА, Героєм України Мирославом Симчичем, подарував йому статуетку Бандери. Він неабияк зрадів презенту, – каже скульптор.

Втім більшість клієнтів майстра із Центральної та Східної України. Чимало скульптур наших діячів замовляють іноземці. Люди з  Португалії, приміром, попросили Олега виготовити для них постать майданівця. Ідеологів УПА купували іспанці, німці, італійці… А от коли надійшло замовлення із Росії, Божик неабияк здивувався. Оскільки родина корінних москвичів просила майстра зі Львівщини  вилити для них бюст Степана Бандери! Росіяни залишилися задоволені, надякуватися не могли, настільки були задоволені роботою. Тішиться з того й Олег Божик, бо ж, каже,  з власного досвіду переконався, що в тій країні таки є свідомі люди.

Марія МАРТИНЮК, Львівська область

 

 

 

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися