Львівських студентів розстріляли за відмову навчатися російською
Львівщина

Львівських студентів розстріляли за відмову навчатися російською

24 серпня 2019, 10:30
12
7
Сподобалось?
7

Чого тільки не витворяла радянська влада в Україні, які дикунські методи не вигадувала, як тільки не нищила наш цвіт, аби лише вбити в людях почуття патріотизму! Нещодавно користувачів Інтернету шокував невідомий факт про розстріл українських студентів. Їх вбили лише за те, що відмовилися складати іспит російською мовою, а вимагали проводити навчання рідною, українською.

Про жахливий факт написали закордонні газети

Хоча незалежній Україні вже 28 років, досі невідомо, правдивий цей факт чи ні. Річ у тім, що в українському суспільно-політичному журналі «Визвольний шлях», який видавався у Лондоні, 1966 року було опубліковано статтю Дмитра Нитченка «Нищення української літератури й культурних надбань в Україні московським окупантом». У ній, зокрема, зазначалося: «Русифікація вищих і середніх навчальних закладів дійшла так далеко, що у Львівському університеті в 1953 році студенти, не витримавши, підписали прохання до уряду, домагаючись української мови у викладанні лекцій. У відповідь на це, з наказу Москви, розстріляно 33 студенти, що підписали прохання». Про цей жахливий факт згодом написали швейцарські та інші закордонні газети. Усі згадані репресії Москви русифікувати найперше українців підтвердив колишній співробітник Київської кінофабрики Бродський, що втік на Захід і надрукував свої спогади в американській та англійській пресі. А 1996 року вже в українському незалежному часописі було опубліковано лист читача, який розповідав, що не у Львові, а в Харкові розстріляли 33 студентів та 800 репресували.

2009 року нардеп Володимир Яворівський зробив запит до СБУ щодо розстрілу харківських студентів. У відповіді зазначалося, що в Державному архіві Харківської області, архіві Харківського національного університету (ХНУ) ім. В. Каразіна, Галузевому державному архіві Служби безпеки України та установах, підпорядкованих Державному комітету архівів України, відомості щодо репресованих студентів відсутні. Крім того, працівники Центру краєзнавства ХНУ ім. В. Каразіна повідомили, що достовірність вказаного факту не підтверджена документально.

Молодь звинуватили у шпигунстві на Німеччину

А от розстріл 59 студентів у Львові у 1941 році – реальна і задокументована подія. Львівський процес над студентами і гімназистами, частина з яких були прихильниками ОУН або членами «Юнацтва», почався у вересні 1940 року. Тоді енкаведисти затримали 37 юнаків та 22 дівчат. Це були студенти Львівського університету, Медичного та Політехнічного інститутів, а також гімназисти і випускники вищих шкіл. Деякі не мали й 15 років. Молодь катували, забороняли спати вдень, жорстокі допити проводили вночі, тримали у переповнених запліснявілих камерах. Під час тортур вибили з них зізнання. Юних оунівців звинуватили у зраді батьківщини, тероризмі та шпигунстві на користь Німеччини. Причиною стали антирадянські листівки, знайдені під час обшуків. Їх юнаки отримали від керівництва ОУН, яке перебувало у Кракові, окупованому фашистами.

З 59 арештованих 42 юних оунівців засудили до розстрілу (серед них — 11 дівчат), 17 отримали 10 років таборів. Пізніше справу переглянули. Загалом 19 засуджених було розстріляно, 39 осіб отримали від 4 до 10 років ув’язнення, одну обвинувачену депортовано за кордон. Кілька засуджених зуміли втекти з тюрми у червні 1941 року, у перші дні війни, коли спецслужби знищували політв’язнів у Західній Україні.

Усі засуджені під час суду не покаялися і заявили, що залишаються непримиренними ворогами совітів і в майбутньому, якщо буде можливість, за будь-яких умов вестимуть боротьбу проти радянської влади.

Юлія ШЕВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Коментарі

  • Андрій
    Андрій

    На біса постити фейки про розстріли у 1966 році за відмову навчатись російською в УРСР? Ще напишіть, що розстріляли за те, що вони в студентській їдальні відмовились їсти сир марки "російський". Ось що написано в "статті": "досі невідомо, правдивий цей факт чи ні. В Державному архіві Харківської області, архіві Харківського національного університету (ХНУ) ім. В. Каразіна, в Галузевому державному архіві СБУ відомості щодо репресованих студентів ВІДСУТНІ. Крім того, працівники Центру краєзнавства ХНУ ім. В. Каразіна повідомили, що достовірність вказаного факту НЕ ПІДТВЕРДЖЕНА документально." "А от розстріл 59 студентів у Львові у 1941 році – реальна і задокументована подія" -- задокументована ким подія? Де пруфи? У Львові студенти були прихильниками ОУН, тому совіти так скаженіли. Тому, можливо, розстріляли 19 студентів (розтріл 59 студентів відкладається в статті, розстрілююють вже 19). За російську мову там взагалі не згадувалось у вироках. Пруфів в статті нема, тому дуже можливо, що то все є фейк, як про "распятого мальчіка в трусіках".

    21 листопада 2019, 16:06
    Відповісти
  • Дмитрий
    Дмитрий

    Вранье для молодых и глупых. В СССР действительно расстреливали, но не за такое и не так. За отказ учиться на русском, их могли просто выгнать из ВУЗА с черной меткой. Могли загнать в ГУЛАГ на срок. Зачинщиков могли и расстрелять одного-двух. Но делалось это в тюрьмах и трупы тайно закапывались! А выкладывать трупы на площади для устрашения нарда - это практика немецко-фашистских оккупантов.

    25 січня 2020, 19:56
    Відповісти
    • Святослав
      Святослав

      Окупанти були одні -скот пацакський під керівництвом ординців-ашкеназів. Скільки ці "асвабадітєлі" розстрвлювпли мирних українців - ми знаємо. Дитячі масові поховання, трупи в землі шкільних подвір'їв, лікарень, цілі тюрми розстріляні... Сьогодні відриваємо масові поховання на Донбасі сучасних ублюдків"-асвабадітєлєй" . Садизм катування - то етнічна характеристика пацакського ублюдоговорящєго скота.

      26 січня 2020, 09:24
      Відповісти
  • Микола
    Микола

    Схоже на повну фігню

    29 січня 2020, 00:49
    Відповісти
  • Андрій
    Андрій

    Не треба дискредитувати тему неперевіреною інформацією. Десь у 76-му одна моя однокурсниця звернулась до викладача з проханням читати лекцію російською( бо вона не розуміє української). " Дід Сашко"( так ми його звали за очі) відмовився категорично: " Ми у Київському державному університеті. І поки я живий - читатиму українською! А кому не подобається - нехай переводиться у МГУ або МГРІ". Наскільки мені відомо, ніяких репресивних мір до нього не було застосовано. Правда, у 70-ті порядки дещо " пом'якшились": незгодних з "лінією партії" зазвичай чекали не табори, а психлікарня...

    29 січня 2020, 15:31
    Відповісти
  • Вячеслав
    Вячеслав

    Не маючи документальних підтверджень, краще не вкидати таку інформацію в публічний простір. Маєте факти - пред'явіть. В 1978 році я закінчив сільську українську школу й складав вступні іспити в Одеське Вище Інженерне Морське Училище. Одеса тоді була повністю російськомовною. Для мене це не було проблемою, але на екзамені по фізиці, який приймав покійний нині доброї курсантської пам'яті професор Тепляков, я засумнівався, що зможу коректно користуватися російськими науковими термінами. На моє прохання відповідати по квитку українською мовою, професор лише кивнув головою: "Хоч китайською!". Мій екзаменаційний конспект і понині зберігається у моїй курсантській персональній справі. І ніхто мене не розстріляв. Просто факт. Панове, й без надуманих сенсацій життя непросте, не ускладнюйте його фейками та провокаціями - до хорошого це не доводить.

    30 січня 2020, 07:04
    Відповісти
  • Ігор Немов.
    Ігор Немов.

    Це все брехня.Ніхто за мову не розстрілював ,так само і фото це фото розтріляних євреїв чи розтерзаних юрбою.

    31 січня 2020, 19:58
    Відповісти
  • Іван
    Іван

    Фейк

    13 лютого 2020, 15:37
    Відповісти
  • Михайло
    Михайло

    м.Самбір Львівська обл. 1939 рік Діяла єдина в місті Українська школа. НКВД розстріляло 117 дітей віком 14-16 років фактично за відмову примусової русифікації. Таємно захоронили. Школу ліквідували.

    17 лютого 2020, 09:46
    Відповісти
  • Франц
    Франц

    Михайло, ах ти ж брехло! Нащо ти пишеш про Самбор, якщо там у 39 році було збудовано 2 дитячі садки, 5 середніх та 6 семирічних шкіл та діти вчилися українською рідною мовою, збудовано поліклініку, пологовий будинок, тубдіспансер та багато іншого, а у 41 році якраз німці знищили 120 єврейських дітей у нашому місті! Було розстріляно більш 10000 мирного населення, сотні людей кинуто до в'язниць та до концтаборів, та більш як 2000 вивезено на каторжні роботи до Німеччини!!

    20 лютого 2020, 11:12
    Відповісти
  • Франц
    Франц

    До речі ця стаття на віснику - фейк!

    20 лютого 2020, 11:15
    Відповісти
  • Алекс
    Алекс

    І що вам легше від того стає, що постите фейки? Принижуєте себе і виставляєте українців тупими проти москалів.

    13 травня 2020, 17:40
    Відповісти

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися