У Львові народилась дитина без статі: її готують до операції
Львівщина

У Львові народилась дитина без статі: її готують до операції

18 листопада 2019, 16:14
0
0
Сподобалось?
0

Бригада хірургів-урологів Львівської обласної дитячої лікарні готується прооперувати дитину, що народилася «справжнім гермафродитом», тобто в її організмі є і чоловічі, і жіночі статеві залози. 

Батьки досі не знають, кого виховують: сина чи доньку. Це доволі рідкісна патологія, - передає ZAXID

За 10 років по допомогу до урологів ОХМАТДИТу з такою патологією звернулися батьки лише трьох дітей.

«Батьки прийшли до нас на консультацію, коли дитині було 9 місяців. Ні вони, ні лікарі, до яких вони зверталися, не знали, хто у них росте: хлопчик чи дівчинка. Адже зовнішні геніталії мали ознаки двостатевості: і хлопчика, і дівчинки», – каже дитячий уролог ОХМАТДИТу Андрій Поцюрко.

Цю дитину оглядали і консультували різні вузькі спеціалісти: генетики, ендокринологи, урологи, гінекологи. Вона, за словами Андрія Поцюрка, пройшла обстеження в Інституті спадкової патології Національної академії медичних наук України, у медико-генетичному центрі, де фахівці встановили каріотип дитини (набір хромосом, за яким визначають, якої статі є дитина: жіночої чи чоловічої). Генетично встановлено, що дитина має статеві хромосоми хлопчика.

Утім, обстеження на УЗД показало, що у дитини є також внутрішні жіночі органи і вони порівняно краще розвинені, ніж чоловічі. Щоб остаточно у цьому пересвідчитися, маляті під загальним знечуленням зробити лапароскопічне обстеження черевної порожнини.

«Ми побачили, що у дитини є матка, справа маткова труба веде до яєчника, а зліва - незрозуміла залоза. Її частинку ми скерували на дослідження у три різні лабораторії, і отримали результат – це яєчко. Отже, дитина – істинний гермафродит, вона має і жіночі, і чоловічі гонади (статеві залози). Це доволі рідкісна патологія. За останні 10 років до нас звернулося лише троє батьків з такою патологією у дітей. А загалом в Україні є лише кілька фахівців, які можуть таким дітям допомогти, скоригувати їхню стать», – каже Андрій Поцюрко.

Після багатьох обстежень лікарі і батьки визначилися – формуватимуть дівчинку. До речі, батьки від самого народження сприйняли дитину як дівчинку, дали їй жіноче ім’я. Під час наступної операції лапароскопічним способом заберуть яєчко і зроблять пластику зовнішніх статевих органів. А далі дитина буде під контролем ендокринологів, дитячого гінеколога.

«І матка, і яєчник у дитини гіпоплазовані, тобто, трохи менші, ніж мали би бути на її вік. Але за допомогою гормонів вони стануть повноцінними. До того,чоловіча Y-хромосома в дитини залишиться, це генетичний код, якого не можна позбутися. І «приглушувати» його також слід гормонами», – каже Андрій Поцюрко.

Зараз дитині трохи більше року. Операцією планують провести за кілька місяців.




Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися