Львівщина

Батьківські паї – монастирю

16 лютого 2018, 09:58
0
0
Сподобалось?
0

Продати батьківські паї, щоб відродити княжий Хрестовоздвиженський монастир – такою ідеєю перейнявся житель села Панталія, що в Дубенському ра­йоні, Микола Боняк. У його власності є п’ять гектарів добротної землі, яку б з радістю продав, щоб виручені кошти віддати на благодійність. Він мріє вдихнути нове життя у святу обитель. Зробити це йому заважає мораторій на продаж землі.

– Історію монастиря я збирав по крупинці, – каже Микола Боняк.

Він – людина похилого віку, та не може без хвилювання її переповідати, бо дуже вболіває за відродження. А мова йде про скит, який заклав колись князь Острозький. В одній з його келій двадцять років прожив чернець Іов, котрий згодом став будівничим знаменитої Почаївської лаври. Тут отець Віталій створив відоме «Дубенське Четвероєвангеліє». За своє буття монастир належав і католикам, і православним. У 1939 році радянська влада націоналізувала його землі, а після руйнування обителі в роки Другої світової війни її взагалі закрили. У 60-х роках минулого століття рештки церкви розібрали, а землі забудували.

Літ десять тому в Панталії уже почали відроджувати згаданий монастир. Ініціативу проявив один із підприємців. Він посприяв, аби заклали основу монастирського приміщення. Однак благодійник передчасно помер, і справа зайшла в глухий кут. Зрушити її з місця мріє Микола Боняк. Каже, має батьківські паї. Земля там родюча, тож при продажі можна було б виручити непогані кошти. Усе до копієчки готовий віддати монастирю. Та, бідкається, чи доживе до зняття мораторію на продаж землі.

Сергій НОВАК, Рівненська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися