Родина Родина ВАСИЛІВИХ
Львівщина

Вірні одне одному, віддані церкві та Богу

8 квітня 2018, 12:56
0
0
Сподобалось?
0

У радянські часи разом з коханою підпільно молилися по лісах

Вони познайомилися у санаторії. Вона – медсестра, він – майбутній священик. Доля не раз цій парі підносила випробування. Та усі труднощі долали з молитвою та вірою. Сьогодні сім’я отця Романа та Марії Василівих – одна з найшанованіших родин міста Борислава Дрогобицького району на Львівщині. Бо не просто є особистим прикладом для багатьох подружніх пар, а й організаторами потужного паломницького центру в Україні.

З юних літ хотів служити Господу

Пані Марія – з глибоко віруючої родини із села Великі Чорнокінці Чортківського району Тернопільщини. Її діди-прадіди ходили до греко-католицької церкви. Після Другої світової війни псевдособор у Львові ліквідував її.

– Страшно те все згадувати. По селах чергували агенти КДБ і виловлювали будь-яку інформацію про греко-католиків. За «інакомисліє» грозив Сибір, ГУЛАГ, – згадує жінка.

Отець Роман сам родом з Львівщини – із села Лисовичі Стрийського району. Він теж з греко-католиків. Уже з юних літ він став усвідомлювати, що хоче служити Богу. І прийняв рішення вступити у православну семінарію.

– Розумієте, у той час в Україні не було наукових центрів Української греко-католицької церкви, – каже священик. – Щоб бути богословом, довелося приймати ті умови… Але віра і надія, що наша церква відродиться, вийде з підпілля, була дуже сильна.

І Господь дарує йому ще один міцний промінчик тієї надії – зустріч з Марією. У ній знайшов не просто однодумця, а вірного супутника життя.

Син викладає у Ватикані

А звела їх доля у санаторії у Моршині. Роман приходив до молодої медсестрички на процедури. Одразу звернув увагу на її вроду та мудру витримку в розмові. Вона сором’язливо опускала очі, коли його бачила, бо симпатія була взаємна. Та на рушничок щастя стали не відразу, а лише через чотири роки. Їхні стосунки тримала віра. Закохані підпільно молилися по лісах, чужих хатах, відвідували богослужіння.

– Уже як ми побралися з Романом, він вчився у православній Ленінградській богословській академії. Тоді дуже приглядалися до нашої сім’ї, – згадує жінка. – Бо влада знала, що родини греко-католицьких священиків є патріотами України і в душі лишалися вірними своїй церкві.

Молода сім’я отримала православну парафію неподалік Моршина. Та коли почалася горбачовська перебудова, вірні УГКЦ зітхнули з полегшенням. Врешті церква вийшла з підпілля. Парафії стали повертатися у лоно рідної віри. Став греко-католицьким священиком і отець Роман Василів.

Тим часом підростав єдиний син подружжя – Павло. Він народився ще за Союзу, тож був таємно охрещений владикою Яковом Тимчуком. Відтоді й став топтати свою стежку до Бога. Нині він – іподиякон, доктор філософсько-богословських наук, який знає десять іноземних мов та викладає у різних навчальних закладах світу, зокрема, й у Ватикані!

Проскури печуть усією сім’єю

– Тато займається богослужбовими справами, а мама завжди у церкві, з людьми. Вони як одне ціле, – каже син Павло. – Бо мають те, що сьогодні, на жаль, втрачають сім’ї – вірність один одному, відданість присязі, яку дали у церкві, до кінця. Звісно, люблять одне до одного. Але, певно, найголовніше, що в родині є молитва і любов до Бога.

Скільки себе пам’ятає, він разом з батьками пече у церкву проскури. Раніше готували їх не так багато. Сьогодні ж – сотні. Бо до храму Святої Анни у Бориславі, настоятелем якого є отець Роман Василів, прочани їдуть з різних куточків по зцілення. Бо тут створено потужний паломницький центр, де зберігаються часточки мощей понад тисячі святих. Священик зумів це зробити завдяки своїй сім’ї – вірній дружині та синові.

Наталія КРАВЧУК, Львівська область

ПЕРЕДРУК  ЗАБОРОНЕНО!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися