У першому читанні прийняли закон про бурштин
Рівненщина

У першому читанні прийняли закон про бурштин

23 квітня 2015, 14:27
0
0
Сподобалось?
0

Сьогодні, 23 квітня, на пленарному засіданні Верховної Ради України народні депутати прийняли за основу проект Закону про видобування та реалізацію бурштину (№1351-1). За це проголосували 234 народні обранці, 5 утрималися, 59 не голосували. Двоє депутатів від фракції «Самопоміч» (В. Кривенко та Є.Соболєв) проголосували проти. 

Підтримуючи законопроект, з трибуни Верховної Ради виступив народний депутат Юрій Вознюк, який ще за попередньої каденції піднімав питання легалізації видобутку бурштину. У нинішньому, VIII скликанні, народний депутат зареєстрував проект закону №1351 «Про особливості видобутку бурштину-сирцю на родовищах і проявах, які не мають промислового значення».
 – Законопроект довгоочікуваний, його чекає державний бюджет та місцеві бюджети певних областей. Деякі «спеціалісти» закидають корупційну складову законопроекту, але корупція насамперед у тому, що 15 років видобуток бурштину відбувається незаконно, що сьогодні підприємство «Укрбурштин» показує 1% від того видобутку, що є насправді. У 2008 році президент Віктор Ющенко, з певних зрозумілих причин, вже ветував законопроект про бурштин. 
Сьогодні ми маємо два законопроекти – основний №1351 і альтернативний №1351-1. Ми провели ряд круглих столів, консультації зі спеціалістами і прийшли до висновку підтримати альтернативний законопроект. Це питання – не місце для амбіцій, тому хочу зняти свій законопроект на користь альтернативного. До другого читання ми його ще доопрацюємо. Буде чи не буде прийнятий цей законопроект, бурштин будуть далі видобувати. Але при цьому гроші не будуть направлені до державного та місцевих бюджетів.

Нагадаємо, з ініціативи Юрія Вознюка у березні 2015 року відбулася зустріч народних депутатів та голів обласних рад Рівненщини, Волині та Житомирщини. Тоді учасники зустрічі погодили єдиний законопроект №1351-1, який був розроблений на основі законодавчої ініціативи Юрія Володимировича.

Закон, який має на меті владнати ситуацію з видобуванням бурштину та спрямувати кошти від його добування та продажу у вигляді податків до місцевих бюджетів, проголосований у першому читанні. Тепер народні депутати та урядовці мають доопрацювати його і подати з правками до другого читання.


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися