Автора «Кінг-Конга» ледь ­не розстріляли на Рівненщині
Рівненщина

Автора «Кінг-Конга» ледь ­не розстріляли на Рівненщині

26 березня 2017, 15:01
0
0
Сподобалось?
0

 

Американець Меріан Колдвел Купер перед тим, як стати відомим сценаристом, режисером, продюсером, автором «Кінг-Конга», був воєнним льотчиком.

 

У списку ворогів Будьонного

У 1917 році він, 26-літній, добровільно записався до ескадрильї в Польщі, коли ця держава воювала проти більшовицької Росії. Допомагав Купер й українській армії – у складі 7-ї ескадрильї атакував москалів під Києвом. Командарм Будьонний зачислив його до списку небезпечних ворогів, за його «голову» пропонував значну винагороду.

1920 року біля сіл Білів та Новосілки на Рівненщині будьонівський кулеметник з тачанки вцілив у аероплан Купера. Але американець приземлився на житньому полі. Його з численними ранами затримали червоноармійці. Можливо, й розстріляли б, якби знали, що це той самий Купер зі «списку Будьо­нного». Але Меріана врятував… светр, який йому позичив однополчанин Мошер, а бирки не зірвав. Почувши, що «червоні» кажуть на нього «Мошер», Меріан під час допиту це підтвердив.

«Оскар» від Голлівуду

З-під арешту льотчик спробував утекти. Але його зловили, сильно побили та відправили на будівництво залізниці під Москвою. Звідтіля він утік до Польщі, де з рук маршала Юзефа Пілсудського отримав найвищий орден республіки.

 

Повернувшись у США, Купер став продюсером у Голлівуді. У нього виникла ідея створити сценарій про гігант­ську мавпу та її пригоди в Нью-Йорку. Постановку фільму Меріан здійснив у 1933 році. Фільм «Кінг-Конг» із самого початку отримав просто шалений успіх. Успішною виявилася ще одна кінострічка Купера «Могутній Джо Янг», якій дали «Оскар» за найкращі спецефекти, а самому творцю – «Почесний Оскар».

Сергій НОВАК, Рівненська область 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися