Всередині криївки
Рівненщина

Криївку побудували за кресленнями з архівів СБУ

19 травня 2017, 15:01
0
0
Сподобалось?
0

У селі Бабин Гощанського району місцеві підприємці облаштували криївку-музей. Як і годиться, криївка зусібіч оточена лісом і розміщена під землею. Вона є копією командирської, також у такій могли перебувати поранені упівці. Звели її не випадково, адже неподалік новозбудованої колись було справжнє повстанське укриття.

У схроні – гвинтівки, кулемет і патрони

У 2008 році під час розбудови готельно-ресторанного комплексу, що розташований за 20 кілометрів від Рівного, господарі наштовхнулися на зброю і речі побуту часів Другої світової війни. За допомогою спеціального обладнання відшукали місце криївки. Там у рештках шинелі знайшли гвинтівки, кулемет, стрічки та патрони. Старожили Бабина переповідають історію тутешніх повстанців. Кажуть, село підтримувало зв’язок з упівцями. В повстанські часи селяни нібито ходили до джерела, а насправді носили записки та провізію, які залишали в криївці.

Дорогу до справжньої схованки пам’ятає лише кілька місцевих мешканців. Самостійно ж знайти шлях майже неможливо. До того ж стару криївку вирішили законсервувати: перебувати людям там нині небезпечно. Максим Морозюк, котрий нас супроводжує, розповідає, що не вагаючись вирішили відтворити обстановку, в якій жили повстанці. Тому неподалік спорудили нову криївку за наданими в архівах СБУ схемами.

– Ми живемо в партизанському краї, – каже Максим Юрійович. – Часто в нас зупиняються іноземці, люблять розповіді про героїзм УПА, однак наочно щось показати ми не мали змоги.

Переконує, що відтворювали схрон не заради розваги чи грошей, а як данину пам’яті полеглим за волю України. Масово будувати укриття повстанці стали напередодні приходу радянських військ на територію Західної України.

– Підпільник повинен був уміти жити під землею, – веде далі Максим Морозюк, показуючи новозведену криївку. – В лісах, на городах місцевих селян з’являлися найрізноманітніші схрони. Схованка, яку ми відтворили, була командирською і служила тайником для повстанців. 

Таємний вихід – через криницю

У криївках було добре ховатися від ворога, але не воювати. Тому упівці часто мінували свої таємні сховища, щоб у разі, якщо не вдасться пробитися через основний чи запасний виходи, знищити себе. Тож, як виглядало укриття повстанців, просимо показати супровідника. Вхід у криївку ретельно замаскований складеними дровами. Відразу й не здогадаєшся, що за ними – потаємні двері. Оточена схованка густим лісом й омивається невеличким озерцем. Особливістю цього музею є те, що його відтворили в точній відповідності до розмірів криївок, у яких жили бійці УПА. Є п’ятиметровий колодязь, а над ним – запасний вихід, який виводить у ліс. Невеличкий коридор ретельно вимощений глиною. Також є пічка, яка обігріває приміщення. Для вентиляції використовували пеньки. У криївці – дві кімнати. Перша – більша, мала би слугувати повстанцям штабною вітальнею. В ній у кутку стіл з лавами, розвішані полички з різними побутовими дрібничками. В іншій розміщені чотири колишні ліжка у два яруси. На них лежать матраци, вкриті старовинними простирадлами. Між ліжками – тумба, на якій стоїть бутель. У кімнатці і посуд, і друкарська машинка для писання листів, висить одяг. У музеї-криївці немає сучасних світильників – лише каганці. Після того, як узяли дозвіл у криміналістичному центрі МВС, зброю, яка була в неробочому стані, поновили для експозиції.

Криївку вирішили спорудити без копійки державних коштів. Мовляв, це по-повстанському – сподіватися лише на власні сили. Будували два місяці. Й витратили на все близько 100 тисяч гривень. Максим Морозюк каже, головне у спорудженні укриття – маскування.

– Кожна криївка – унікальна, нема двох однакових чи якогось стандарту в будівництві схованок, – додає наостанок Максим Юрійович. – Таким чином хоча би покажемо побут упівців. Навіть сьогодні до кінця ми не можемо оцінити діяльність повстанців, адже досі не розсекречені всі матеріали.

Катерина ЛОЗИЦЬКА, Рівненська область

Фото автора


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися