Все, що залишилось від хати Галини АХРОМЕЄВОЇ
Рівненщина

Дебошир спалив хату бідовій жінці

2 червня 2017, 15:32
0
0
Сподобалось?
0

А односельчани... не хочуть їй допомагати

Жителька села Заболотинці Млинівського району Галина Ахромеєва з донькою 11-класницею Кариною в одну мить втратили житло – їхня хата згоріла дотла. Тепер жінка з дитиною живуть у тимчасовому помешканні, яке до жнив мають звільнити, і не знають, як їм бути далі.

Врятували документи і… випускне плаття

Галина переїхала жити у Кнерути Млинівського району (так місцеві називають  Заболотинці) із Сумської області півтора року тому. Ще коли жила у себе вдома, списалася з лучанином Русланом, який сидів у колонії. Звільнившись, чоловік приїхав до неї жити. Як каже Галина, був ніби і непоганим, допомагав їй, та коли вип’є, ставав дуже буйним, його всі сусіди боялися. На Волинь переїхала, бо думала, що Русланові родичі якось його напоумлять.  

Менший син Богдан залишився жити з Галиними батьками. З нею на Рівненщину переїхала донька Карина. Купили хатину на самому краю села. Все життя важко гарувала, тож і тут завела господарство – телиць, свиней, птицю, стала тримати город. Зізнається, що тут краще, ніж вдома, бо є робота. Працює у фермера в сусідньому Малині дояркою. Все було б добре, якби не п’яний придурок удома. Бувало, і руки до неї простягав, не раз із донькою ночувала по людях.

– Коли побачила, що життя з ним не буде, – виганяла. Та він не йшов. На «102» дзвонила, викликала поліцію, заяви писала. Вони приїжджали, але казали, що не можуть нічого зробити, – з розпачем розказує Галина.

Жінка надовго запам’ятала жахливу ніч на 27 квітня. Вони тоді втікали від Руслана. Каріну прихистила сусідка, а Галя сховалась у напіврозваленому гаражі біля своєї хати. Прокинулася серед ночі від дзенькоту скла, яке лопалося на вікнах. Хата була вся у полум’ї. Ще встигла помітити Руслана, який ходив подвір’ям. Не тямлячи себе від страху, кинулася навтьоки до Малина. Дорогою почала дзвонити до пожежних, поліції…

– У нас нічого не залишилося, – крізь сльози каже жінка. – Тільки документи і Каріночкине випускне плаття, які я давно вже занесла до сусідки.            

Поліція безсила

Жителі Острожецької громади у своїй більшості до горя Галини виявилися байдужими: чужинка. У Кнерутах узагалі є багато таких, які хочуть, щоб сумчанка виїхала із села: тоді, мовляв, і цей буйний чоловік не буде до них ходити. Лише одиниці відгукнулись і знесли погорільцям такі-сякі каструлі, друшляки, миски, одяг… Фермер, у якого працює Галина, дозволив тимчасово пожити у кімнаті гуртожитку – у жнива там житимуть наймані робітники. Виділили у господарстві матеріальну допомогу, переказала гроші і сільська рада. Особливо проблемами Галини та її доньки перейнялася депутат Острожецької територіальної громади, голова батьківського комітету місцевої школи Тетяна Возняк. Вона, до речі, і зателефонувала у редакцію.

– Галя хоче жити у своїй літній кухні, – показує кімнатку, де поміщається лише двоспальне ліжко, яке Тетяна й привезла. – Та тут навіть світла немає! А щоб провести, декілька тисяч гривень треба викласти.

Грошей на нову хату в Галини немає. А тут ще напасть: Карина, яка щоранку до уроків ходить за три кілометри «порати» господарство, знайшла мертвими 56 (!) каченят – розчавленими, з відкрученими головами…

– Люди кажуть, бачили Руслана, але заяви на нього не напишуть: бояться, – журиться Галина. – Поліція приїжджала, але… толку з неї… А я так надіялася, що восени зможу птицю продати і якийсь гріш зароблю…

У Млинівському райвідділі поліції повідомили, що за фактом підпалу хати Галини Ахромеєвої відкрили кримінальне провадження. Проте доказів для того, щоб затримати Руслана Б., у них поки нема.    

Перший заступник голови Острожецької територіальної громади Всеволод Пекарський запевнив, що переселенці дадуть кімнату у переобладнаному під соціальний гуртожиток ФАПі у Малині. 

Так, можливо, нещасна жінка отримає тимчасовий прихисток. Та де гарантія, що туди не заявиться Руслан і знову все не рознесе? Невже правоохоронці, громада не можуть справитися з неадекватом, який усіх залякує і тероризує? Що він має зробити, щоб його врешті ізолювали, – вбити, покалічити свою співмешканку чи ще когось? 

Наталка СЛЮСАР,  Рівненська область    

Фото автора

P.S. Якщо у вас є змога допомогти Галині, на її ім’я відкрито рахунок в «Ощадбанку». МФО 333368, Код ЄДРПОУ 09333401, картковий рахунок №26256000052224.    


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися