У селі Шубків, що у Рівненському районі, аграрії почали вирощувати культуру, яка на українських теренах фактично не культивується. Це арахіс. Щоправда, площа, відведена під нього, не вельми велика. Радше експериментальна. А росте земляний горіх на базі Інституту сільського господарства Західного Полісся.
Опікується цим екзотом, батьківщиною якого є Південна Америка, молодший науковий співробітник інституту Володимир Браценюк. Науковець, зокрема, зазначає: «Це спроба адаптувати арахіс до української землі та, якщо експеримент вдасться, закласти культуру для вирощування в Україні. Арахіс дуже любить тепло, сонце і вологу. У порівнянні з американськими чи африканськими теренами, на українських тепла для арахісу менше. Водночас маємо доволі поживний ґрунт. Як у ньому приживеться арахіс, покаже осінь, коли збиратимемо перший урожай. Надіюся, добірний. Принаймні спостереження за розвитком рослин дає хорошу надію. Під одним кущем сформувалося та росте кілька десятків бобів».
У разі успіху наукова установа пропонуватиме насіння арахісу для вирощування українським господарникам. Загалом арахіс надзвичайно корисний продукт. Чимось навіть схожий на картоплю: вегетація – до 170 днів, плоди дозрівають у закритому ґрунті. У світі поширене використання арахісу як у харчуванні, так і в промисловості. З нього роблять смачну пасту, напої, косметику, фарби, ліки, мило… Так що цілком можливо, що в майбутньому до цього широкого арахісового набору матимемо українську прив’язку.
Сергій НОВАК, Рівненська область
Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!