Віталій ЛЕНИК
Рівненщина

Без преміксів виростив кабана до півтонни

2 серпня 2017, 16:12
0
0
Сподобалось?
0

40-річний Віталій Леник із Перевередова Млинівського району – звичайний сільський господар. Але вирішив провести незвичайний експеримент: якої найбільшої ваги можуть досягнути свиня і бик, коли їх «до старості» годувати звичним кормом, без преміксів.

– Якщо тримати свиню три – п’ять років заради того, щоб мати з неї великий зиск, – каже Віталій Леник, – то це справа однозначно не вигідна. Бо далі ріст упо­вільнюється, кормів затрачається значно більше. Але я свідомо зробив цей крок, коли поставив на відгодівлю кнура Гриця. По-перше, його, чорношерстого, я з маленького поросятка дуже полюбив, тому колоти чомусь було жаль. По-друге, якось спіймав себе на думці: а скільки ж така порода може набрати за років чотири-п’ять?

Кнур Гриць став у селі доволі популярним – його використовували для запліднення свиноматок. Спочатку з клітки доводилося за вуха витягувати, а потім уже сам «ходив на діло».

– Протримав я його більше чотирьох років. За півроку перед тим, як заколоти, «вирізав», щоб сало й м’ясо не мали неприємного запаху. А коли закололи, зважили, то всього десять кіль до півтонни вага недотягнула. Гриць їв те, що й інші свині: зерно, буряки, картоплю, кухонні відходи. Тільки все це давалось у відповідному балансі. Ну і ще одну таємницю розкриваю: щоб вага швидше набиралася, треба до ячменю, кукурудзи додавати горох. Небагато – п’ять, ну, максимум, вісім процентів від усієї маси, щоб тварини, грубо кажучи, не розперло. У цінності гороху для відгодівлі худоби я переконався вже давно. Щороку сію його на чималій ділянці. Мелю, добавляю в корм. Також додаю те, що свині до смаку. От тільки переборщувати не можна. Скажімо, ягід із кісточками свині багато кидати не треба, бо вона зубами розчавлює, перетирає кісточки, а там – синильна кислота, не добра для здоров’я. Уникайте жирних помиїв. Кропиву треба завжди замочувати, щоб вона не попекла горлянки. Допоможе у відгодівлі, коли час від часу кинути в клітку шматочки крейди, аби свинка їх пережовувала і мала додатковий кальцій. Такі мої поради для тих, хто вирощує свиней.

Окрім згаданого Гриця, був у господарстві Віталія Леника й бик, який, коли його здали на забій, заважив рівно тонну. Допомагав вигодовувати тварину Віталіїв тесть Микола Куляниця.

 – Лишень на траві такий богатир не виросте, – каже Віталій Леник, – підрахував якось: на нього пішло кормів, скільки з одного гектара поля не збереш. А основою в кормі були осипка й буряки. Причому в осипці завжди витримувався баланс – пшениці, ячменю, кукурудзи, вівса. Ну й, звісно, гороху. Цього року від подібної довготривалої відгодівлі відмовився, але колись продовжу свій експеримент. Якщо трапиться гарна порода й перспективний «клієнт».

Сергій НОВАК, Рівненська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися