Галина РОСЛЮК
Рівненщина

На дорозі німців пограбували… наші поліцейські

11 вересня 2017, 09:43
0
0
Сподобалось?
0

Як баба з києм до Києва дійшла І змусила поліціянтів-хабарників онукові гроші повернути

Галина Володимирівна Рослюк із Вовковиїв Демидівського району з нетерпінням чекала цього літа приїзду внука Саші з Німеччини, який проживає у цій країні з восьми років. Хлопець мав познайомити українських родичів з нареченою та своїми друзями. Жінка і подумати не могла, що приїзд громадян Німеччини перетвориться у справжній детектив. Що з того вийшло, вона вирішила розповісти читачам «Вісника+К».

Чого повезли дітей у поле

П’ятеро іноземних гостей приїхали до Рослюків у кінці липня. Спочатку все було, як і планувалося: столи ломилися від наїдків (Галина Володимирівна знатна господиня), гості були оточені увагою, з облич не сходили посмішки, їм усе подобалося, вони були вражені українською гостинністю. Доти, доки не поїхали у Дубно. Про ті події Галина Володимирівна розповідає так детально, ніби було все вчора.

– Вернулися вони звідти вже надвечір. І всі якісь збуджені, заклопотані, сиділи на лавці та схвильовано там говорили по-своєму. Я до Саші: «Щось сталося?» А він мені: «Та нічого, баб». А я ж то бачу, що щось не так. Мало-помалу він мені все розказав. Виявляється, у Дубні машину зупинила поліція, їх було двоє. Що вони порушили – діти не зрозуміли. Саша ж виїхав у Німеччину, коли йому було вісім рочків, зараз уже 24. Укра­їнською говорить, але не так добре. Полі­ціянти витягнули з їхньої машини Даніеля (товариша Саші), посадили у свою і сказали їхати за ними. Зупинилися десь серед поля, забрали бумажник, витягли звідти всі гроші, а це було 250 євро. Сказали, що мало. Саша дзвонив родичу, розповів, що поліція їх зупинила, треба ще гроші, а в них більше немає. Родич прислав свого товариша, той про щось поговорив з поліцейськими – і дітей відпустили. Вони були страшенно налякані! Бо і подумати не могли, що серед білого дня пограбувати можуть поліцейські! А головне – забрали-то останні гроші. Діти не знали, як назад вернутися.  

Галина Рослюк зізнається, що після такої розповіді за серце схопилась: як же відправити внука з друзями додому? В них же з дідом також грошей на дорогу до Німеччини не було! Та й, якщо чесно, декілька років тому родина вже пережила потрясіння, пов’язане з крадіжкою. Тоді на гостину до батьків приїздила на новенькому авто донька Руслана зі своїм чолові­ком-німцем Кастеном. Поки автівка стояла на обійсті у Вовковиях, усе було добре. Та якось гості поїхали у Рівне. Після повернення наступного дня прокинулись, а машини немає. Поліція, звісно, її не знайшла. Ох, що витворяв Кастен! Дійшло до того, що звинуватив родичів Руслани у крадіжці, мовляв, бідні й так хотіли розжитися! А після повернення в Німеччину Кастен розлучився з дружиною-українкою. І от знову халепа, уже з внуком! Не роздумуючи, Галина Володимирівна подзвонила на «102» і все розповіла. А також додала, що має докази – фотографії. Якщо чесно, то це були просто фото поліцейської автівки біля кущів, на яких видно номерні знаки. Але після цього дзвінка жінці перетелефонували і повідомили: мовляв, чекайте, скоро приїдемо.    

– Я їм казала, що справа і до ранку почекати може. Але до нас приперлися аж у дві години ночі! Спочатку зайшли двоє чоловіків. Я попросила їх показати посвідчення, – баба Галя бере зошит і зачитує посади, прізвища – у неї все ретельно зафіксовано. – Неохоче, але дістали і тикнули мені в лице. Але ж бачу, що на вулиці ще хтось ходить. Кажу: «Заходьте всі. А то там машина стоїть, ще якісь наркотики підкинете, тоді взагалі не відмажемося». Зайшли ще троє. Я ж по обличчях дітей бачила, що вони їх впізнали! І кажу: «Хлопці, як хочете, даю вам часу до 10-ї ранку! Верніть гроші по-доброму – і ми розійдемося». А вони вислухали і так нагло: «Які гроші? Немає у вас ніяких доказів, що хтось щось брав».

Повернули 250 євро і вибачилися

Баба Галя чесно своє слово тримала і до 10-ї ранку нікому знати про неймовірні пригоди німців у Дубні не давала. Ніхто, звісно, ніяких євро не повернув. І уже по десятій жінка подзвонила на «гарячу» лінію Національної поліції аж до самого Києва. Що тут почалось! Уже через декілька годин у хаті були офіцери Рівненського управління департаменту внутрішньої безпеки Нацполіції України. Вони уважно вислухали Сашу, занотували його свідчення і зі словами: «У нашій поліції не всі такі, ви просто «попали», але ми розберемося» – поїхали. І, о диво, ввечері того ж дня до подвір’я Рослюків під’їхала срібляста «Тойота» (номери записані у зошиті баби Галі) й уже знайомий «нічний» гість віддав 250 євро!

– Я казала внукові: не бери. Але з іншого боку, де б вони взяли гроші на дорогу назад? Про повернуті євро повідомила поліціянтам з внутрішньої безпеки у Рівне, – веде свою оповідь Галина Володими­рівна.   

Після того у неї неодноразово бували різні «ходоки», просили забрати заяву, пробачити хлопців.

– Була у мене жінка одного, плакала, що його звільнять з роботи, а дітей же кормити треба, що він робитиме? Я їй і відповіла: «Хай у Польщу їде на пана спину гнути або ж на шабашку на стройку, як інші їздять. Роботи вистачить. А то тільки й уміє, що палкою на дорозі махати і з чесних людей гроші збивати». І самі вони були у мене в хаті, пробачення просили. Я сказала, що пробачила, але заяву не заберу. Бо то що, виходить, я буду брехухою?

Справу, як і обіцяли працівники внутрішньої безпеки, ретельно розслідували. Прокуратурою Дубенського району розпочато кримінальне провадження за фактом перевищення службових повноважень працівниками поліції Дубенського відділу. Як повідомив виконувач обов’язків начальника інспекції з особового складу ГУ Нацполіції у Рівненській області підполковник Олександр Савченко, за цим фактом проведене службове розслідування. За його результатами обидва працівники звільнені з поліції за негативними мотивами. Інакше кажучи, їм видано «вовчий» білет.

От так баба Галя із Вовковиїв, не виходячи із хати, покарала поліціянтів-хабарників. Це її особистий маленький внесок у боротьбу з корупцією. Бо не злякалася, не змовчала, як багато хто. Її хата не скраю. Усі б так поступали, як баба Галя! Тільки прикро, що у німців залишилися такі погані враження від України. І вдома вони, напевно, будуть розповідати про полі­цейський «безпрєдєл» на українських дорогах. Бідненькі, вони так перелякалися, що бабі з дідом довелося наймати буса і супроводжувати їх до самого кордону в «Ягодині».

Наталка СЛЮСАР, Рівненська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися