Дослідники знайшли і відтворили справжнього князя Острозького
Рівненщина

Дослідники знайшли і відтворили справжнього князя Острозького

20 вересня 2017, 09:17
0
0
Сподобалось?
0

Якими були реальні риси обличчя князя Костянтина Острозького, українського полководця, політичного і культурного діяча, подвижника віри, якого називали «стовпом православ’я» і якого в 2008 році канонізувала УПЦ КП? Річ у тім, що наразі є десятки-сотні зображень одного з найвидатніших волинських достойників, і багато з них суттєво різняться за обрисами.

 Цим питанням перейнявся художник та історик з Острога Микола Бендюк. Досліджуючи тему, він зібрав, по суті, усі наявні портрети князя – з України, Білорусі, Польщі, Італії, Литви.

– Справді, є маса портретів князя різного періоду, причому багато з них переписували по декілька разів, – каже дослідник, – і до нашого часу вже дійшли настільки абстрактні, трафаретні образи, що зрозуміти навіть окремі характерні риси складно. У результаті досліджень я дійшов до висновку, що тільки два портрети є найбільш оригінальними. Це зображення з картини «Битва під Оршею», яка датується 1530 роком і яка зберігається у Варшаві. І другий портрет – це зображення князя, яке зберігається в замку в Острозі (на фото). Раніше на цей портрет не сильно звертали увагу – він є дуже темним, запиленим. На ньому обличчя практично не читається. Але на звороті пощастило знайти напис – 1579 рік. Цей рік мене дещо здивував, адже, як відомо, до цього часу князя уже не було серед живих. Натомість з’ясувалося інше: тоді син Костянтина Івановича Василь готував надгробок для батька в Успенському соборі Печерської лаври, і для того надгробку потрібен був портрет. Він найняв художника, який і зробив копію з портрета первісного, автентичного. В Острог цей портрет потрапив у 1914 році за дивної історії. Прийшов чоловік у військовій формі в музей, який на той час починав діяти, приніс портрет і сказав «Це вам у дарунок, бережіть». Відтак і з’явився запис в журналі, що портрет належить до ХХ століття. Насправді ж він виявився на три з половиною століття старшим.

 Надалі Микола Бендюк попросив відомого іконописця з Києва Юрія Нікітіна зробити копію «острозького» портрета. Копія вийшла по-своєму унікальною, адже відтворила первинний образ князя, на який відтепер зважатимуть дослідники історії та художники. Презентація відтвореного зображення Костянтина Острозького відбулася в Рівненському краєзнавчому музеї.

Сергій НОВАК, Рівненська область


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися