В’їзний знак
Рівненщина

Чому Рівне – нерівне...

24 листопада 2017, 16:20
0
0
Сподобалось?
0

Сьогодні багато гостей міста Рівне, обласного центру Рівненської області, дивуються: чому ж воно має таку назву, якщо саме дуже «горбисте»? Ми звернулися до історичних джерел – і знайшли цікаві факти.

Рівне – старовинне українське місто, розташоване на землях історичної Великої Волині на берегах річки Устя. Вперше воно згадується 1283 роком як місто Галицько-Волинського князівства. Однак сучасні археологи, опираючись на знахідки, стверджують, що місто старше щонайменше на два століття.

Звідки ж таку назву отримало поселення? Існує кілька версій її походження. За однією з них, воно назване так через розташування на рівній низинній місцевості. Інша ж стверджує: іменується так місто через потужні оборонні рови, заповнені водою, якими «окільцювали» фортецю поблизу річки Устя.

Після розпаду Галицько-Волинського князівства у 1340 році територія нинішнього міста Рівне у складі волинських земель стала частиною Великого князівства Литовського і відійшла до Луцького старостату. А у 1495 році місту було надано Магдебурзьке право. Пізніше ним володіли князі Острозькі, завдяки яким воно було відзначене на географічній карті Європи!

Після Люблінської унії 1569 року Рівне опинилося у складі Польщі як місто Луцького повіту. Наступне століття принесло йому багато руйнувань: його грабували й палили, однак воно відновлювалося. Важлива сторінка – російсько-шведська війна. Тут побував навіть сам король Карл XII. Потім шведів змінили російські війська, які були розквартировані у Рівному і передмісті.

Коли місто переходить у володіння польських шляхтичів Любомирських, тут будують розкішний палац з фресками та родинними гербами на стінах, а також скульптурами лицарів біля входу. У палацовому саду з’явилися кам’яні статуї, каруселі, майданчики для ігор і розваг. Однак до нас уся ця краса не дійшла – на місці знищеного палацу нині стадіон…

У 1792 році у Рівному побував національний герой Польщі генерал Тадеуш Костюшко. Він приїздив до тодішньої господині рівненського палацу Людвіги Любомирської, в яку був у юності закоханий.

Свято-Покровський кафедральний собор

Внаслідок другого поділу Польщі Рівне переходить до Росії. Під час Першої світової війни місцевий військовий шпиталь відвідує російський імператор Микола II. Пізніше місто повертається до Польщі, однак відповідно до пакту Молотова-Ріббентропа західноукраїнські землі анексуються СРСР…

Населення Рівного сьогодні сягає 247 тисяч осіб. Відомі виші – Національний університет водного господарства та природокористування, а також Рівненський державний гуманітарний університет. Має місто майже три десятки шкіл, ліцеїв та гімназій. Тут діють обласні академічні український музично-драматичний театр та театр ляльок, а також філармонія. Відоме Рівне і своїм зоопарком.

Туристичною родзинкою є Бурштиновий музей, де представлено ювелірні вироби і картини, унікальні злитки бурштину, знайдені на Рівненщині, а також одяг та взуття, прикрашені сонячним каменем.

У спортивній царині Рівне відоме футбольним клубом «Верес», що виступає у Прем’єр-лізі України.

Найвідоміші імена, які дало місто Рівне, – співак, народний артист Білорусі Ярослав Євдокимов, доброволець-медик, яка створила батальйон «Госпітальєри», Яна Зінкевич, український політик Юрій Луценко. Надзвичайно популярний і відомий нині гурт «OT VINTA».

Працює тут й один з найбільших заводів хімічної промисловості України – ПАТ «Рівнеазот».

Наталія КРАВЧУК


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися