Отець Павло (ДУБІНЕЦЬ) та Сергій ЧЕКУН з Нобельським Євангелієм
Рівненщина

Чи повернеться в Україну найдавніше Євангеліє, написане у поліському Нобелі?

12 січня 2018, 13:49
0
0
Сподобалось?
0

Нобельське Євангеліє, збережене в єдиному екземплярі, старше на 41 рік за Пересопницьке! Нині святиня перебуває у Вільнюсі в бібліотеці Академії наук Литви.

Рукописне Четвероєвангеліє у Нобелі (нині Зарічненського ра­йону Рівненщини) з’явилося у 1520 році. Його переписав місцевий дячок, який на завершальній сторінці зробив такий припис: «Хто цю книгу візьме від церкви Святого отця Миколи в Ноблі Пінського повіту, той буде проклятий у цей вік і в майбутній. А писав дяк, многогрішний раб Божий Севастян Аврамович». 

 Утім, книга таки змінила місце перебування. Річ у тім, що в середині ХІХ століття граф Тишкевич заснував у Вільнюсі Музей давнини, а попечитель Віленського навчального округу відрядив у Західний край пошуковців з дорученням збирати рукописні книги, що мають цінність. Саме за таких обставин потрапило Нобельське чотирикнижжя у поле зору литовських прихожан.

– На щастя, книга за свої півтисячі років порівняно добре збереглася, – ділиться враженнями від поїздки у Вільнюс отець Павло Дубінець, уродженець Нобеля. – Розміром вона двадцять на п’ятнадцять сантиметрів. Сторінки, а їх 702, писані чорними чорнилами, натомість заголовні слова – червоною кіновар’ю. Ще тут є дуже значима річ – відомість про час написання, зокрема, дата, коли завершена праця. 1520 року – у день пам’яті Іустина Філософа, тобто 14 червня за новим стилем. Читати книжку навіть зі знанням старослов’янської мови нелегко. Бо у тексті є багато скорочень, а також суці­льних речень на абзац. Так що при читці треба додатково роз­діляти слова і вдумуватися у зміст…  Слід зазначити, що литовці гідно бережуть раритет. Для нього виготовили спеціальний футляр. Торік книгу реставрували. Водночас на ній символічно залишилися потертості від читання та сліди від свічкового воску.

Святиня має первісне право перебувати там, де народилася. Але чи вдасться її повернути в Україну? Павло Дубінець, приміром, сподівається, що знайдуться зацікавлені «державні» люди, які цьому посприяють. Принаймні, якщо не поверненню оригіналу, то створенню копії. Тим паче, що наближається віхова дата – 14 червня 2020 року. Тоді переписному Нобельському Євангелію виповниться 500 років.

 Сергій НОВАК, Рівненська область

Передрук заборонено!

 


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися