Ікоан «Христос Боремельський»
Рівненщина

Чудотворна ікона від Наполеона

17 січня 2018, 12:06
0
3
Сподобалось?
3

Слава про чудотворну ікону «Христос Боремельський», яка колись перебувала в храмі села Боремель Демидівського району, а після реставрації посіла місце в Музеї волинської ікони у Луцьку, шириться століттями. Нещодавно відкрився ще один цікавий історичний факт – на Волинь цей образ потрапив від… імператора Наполеона Бонапарта І! На нього у польських архівах натрапила науковець Тетяна Яцечко-Блаженко.

Про прадавнє походження ікони «Христос Боремельський» із зображенням Спасителя, Котрий несе на плечах Свій хрест і при цьому перебуває поміж тридцяти трьох хрестів, існує низка версій. Переказують, що коли зруйнували церкву Святої Трійці у Боремлі, де був образ, у 1773 році він дивом знову з’явився на місці цього храму. Князь Чацький поставив там скульптуру Спасителя, яка збереглася й донині, а чудотворний лик звелів розмістити у місцевому костелі.

Є також переказ, що ікона була створена у 1671 році іконописцем Бужатом для місцевого священика. У його домі святиня й зберігалася, проте у 1673 році у Великодню п’ятницю та на перший день самої Пасхи помітили, що з очей Спасителя течуть криваві сльози. Тоді ж її перенесли до церкви.

У Боремлі існує також переказ, як панові приснився незвичайний сон, у якому він бачив Спасителя саме таким, як на іконі. Тому Чацький і замовив місцевому маляру образ, який із самого початку став чудотворним. Біля нього сліпі ставали зрячими, інваліди – ходячими. Чутки про «боремельське диво» швидко розходились краєм.

Кілька років тому луцький науковець Тетяна Яцечко-Блаженко у польських документах натрапила на ще одну версію. Ікона спочатку перебувала в Італії на віллі князів Д’Есте. Коли французи розгромили війська в Італії, образ потрапив до французького імператора Наполеона. А той подарував його генералу Вінценту Шептицькому. На початку ХІХ століття останній одружився з княгинею Констанцією Чацькою, яка проживала у Боремлі. Шептицький подарував ікону боремельському костелу, де вона перебувала до 1831 року, коли відбулося Велике польське повстання проти Російської імперії. До нього примкнули родини Чацьких і Шептицьких, за що пізніше були покарані. Маєток у Чацьких відібрали, а костел знищили. Вцілілий образ перенесли в сусіднє село Лисин. Місцевий священик старанно оберігав лик у своєму житлі, бо знав про його чудодійну силу. З появою святині в селі почали зцілюватися люди.

– Я ж про волинську ікону вперше почула від своєї нині покійної бабусі Марії Казимирівни Шатковської, яка була мешканкою села Лисин, – зазначає Тетяна Яцечко-Блаженко. – Вона народилася у 1922 році й часто згадувала, скільки людей приїздило до місцевого костелу. Стільки, що біля річки Стир не було вільного місця. Весь луг – у возах. Так тривало до 1940-х років, коли костел знищили, зрівнявши із землею. Зацікавившись розповідями бабусі, вирішила архівно дослідити історію села та його святині. Звернулась до польських довідників, і там натрапила на розповідь про чудотворну ікону.

Сергій НОВАК, Рівненська область

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися