Олег БІЛОТІЛ
Рівненщина

Митник став головою сільради

25 травня 2018, 16:06
0
0
Сподобалось?
0

і дбає, як людям дати роботу

Професія митника нині вважається дуже престижною. Люди всіма правдами і неправдами намагаються влаштуватися на таку роботу. Причину зрозумієте, коли проїдетеся українським прикордонням. Великі й модерні будинки – у митників, шикарні автівки – у митників. Зустріти людину, яка добровільно б покинула таке хлібне місце – ну, дуже важко. «Віснику+К» це вдалося. 

Олег Білотіл, працюючи керівником підрозділу технічних засобів митного конт­ролю Рівненської області, став балотуватися на посаду голови Соломіївської сільської ради Дубровицького району. Виграв вибори і понад два з половиною роки працює сільським головою. Зараз вже і не згадає, що підштовхнуло його до такого кроку.

– Люстраційну перевірку тоді успішно пройшов, – згадує чоловік. – Велася мова про ліквідацію очолюваного мною підрозділу і переведення на іншу роботу. А тут якраз були вибори до місцевих рад. Вирішив спробувати сили у рідному селі. Якщо чесно, то не очікував на перемогу. Тим паче, що «золотих гір» землякам не обіцяв.    

Можливо, тому люди і повірили Олегу Білотілу, що говорив з ними чесно і відверто. Посада голови у Соломіївській сільраді, правду кажучи, не дуже завидна. До її складу входить три населені пункти: крім самої Соломіївки, ще Кураш і Орв’яниця. У них проживає понад 2 тисячі 450 людей. Підприємств, заправок, які б могли наповнювати бюджет, немає. Тим не менше, як запевняє Олег Михайлович, хто хоче працювати, той знайде можливість. Так, за два роки він виконав практично всю свою передвиборчу програму. Учасники АТО, а їх у сільраді 25, забезпечені земельними ділянками. У всіх трьох селах відремонтовано клуби, закуплено у них апаратуру. В Орв’яниці користуються централізованим водопроводом. Декілька років він майже не працював – була поломана водонапірна башта. Її відремонтували. Школі допомогли поставити паркан, відремонтували частину вулиці, полагодили понтонний міст через річку Горинь, аби люди з хутора Заріка могли добратися до «цивілізації». Вирішує голова і соціальні проблеми малозахищених. Так, торік їм були безоплатно надані дрова, коли розчистили від насаджень дорогу від Кураша до Орв’яниці. А найголовніше – новому голові вдалося залучити в село інвесторів. Раніше земля тут стояла необроблена. Рік тому сюди прийшла австрійська компанія ТОВ «Голденкерн» і засіяла 450 гектарів олійними голонасінними гарбузами (без лушпиння). Люди вперше за 10 років отримали орендну плату від здачі землі, щоправда, поки невелику. За словами Олега Білотіла, «стукає» до поліщуків ще й американський інвестор, який хоче вирощувати коноплі.

– Наша найбільша проблема – безробіття, – зазначає сільський голова. – Ті бізнесмени, які до нас зайшли, проблеми не вирішують, бо у них високотехнологічне виробництво, і робота для місцевих людей тільки сезонна.

Цікаві думки в Олега Білотіла щодо децентралізації. Соломіївська сільрада за перспективним планом має об’єднатися у громаду з навколишніми селами. Але тут наразі цього робити не поспішають.

– Об’єднатися – не проблема. А що далі? Коли один бідний сусід об’єднається з таким же, від цього вони багатшими не стануть. Ми на загальних зборах у районі поставили питання руба: давайте для Дубровицького району зробимо інвестиційний план, щоб залучити не тільки тих, хто землю обробляє, а й тих, хто налагоджуватиме виробництво, щоб створити робочі місця. Аби люди не виїжджали із сіл, а могли тут працювати, платити податки, забезпечувати свої сім’ї. Тільки по нашій сільраді з-понад тисячі дворів 180 стоять пустками. Так що питання зайнятості надзвичайно важливе. Вирішимо його – тоді можна говорити про об’єднання. Саме так відбувалася децентралізація у Польщі.

Наталка СЛЮСАР, Рівненська область

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися