Сараценія
Рівненщина

Мух та комарів їдять… вазони

15 червня 2018, 18:27
0
1
Сподобалось?
1

І «Раптора» не треба

26-річна Юлія Хижавська з міста Корець вирощує квіти, які поїдають мух та комарів. Зізнається, відколи в домі з’явилися комахоїдні вазони, перестала користуватися «Раптором».

Юля працює швачкою, є членом місцевої команди шахістів, а ще вишиває, в’яже, малює. Має десяток захоплень, а минулого року з’явилося ще одне. Жінка взялася вирощувати квіти, які живляться комахами. Нині ж у її колекції близько сотні горщиків з такими вазонами.

Вона зізнається, про діонею мріяла давно, проте відкладала покупку, адже рослина не з дешевих. Зупиняло й те, що не знала, як доглядати за цією екзотикою. Перечитавши відповідну літературу, замовила рослину з Одеси.

– Надзвичайно цікаво спостерігати за поведінкою рослин-хижаків, коли вони зголодніють і заманюють здобич. У діонеї, приміром, квітка починає червоніти зсередини, а щойно туди залітає муха, рослина закривається. Цієї весни вже пересаджувала цей вазон – розділила аж на 12 віточок. Садити їх краще у глибокий горщик, аби довге коріння мало місце для росту.

А от іншу зелену хижачку – росичку, Юлія виростила з насіння: посіяла у добре зволожений мох, накрила поліетиленовою плівкою до сходження, а коли саджанці зміцніли – розсадила. Процес хоч і тривалий – від посіву до розсади минає близько трьох місяців, проте завдяки йому можна отримати багато саджанців. У колекції їх аж шістдесят. Ця квітка вологолюбна, тож у спекотну пору слід поливати щедро та часто.

– Чи не найвибагливішою серед моїх хижаків є сараценія. Оскільки через найменше пересихання ґрунту рослина гине, горщик повинен постійно стояти у воді, – зауважує Юлія Хижавська. – Що цікаво, коли комашка потрапляє у квітку сараценії, то тоне у рідині, яка міститься всередині, й перетравлюється.

Рослини-хижаки впадають у зимову сплячку з листопада до квітня. Поставивши горщики у поліетиленові пакети, жінка відправляє їх зимувати у льох.

– У теплу пору більшість колекції стоїть у моїй спальні. Здоров’ю рослини зовсім не шкодять, навпаки – милують око. А от комарів та мух з появою хижаків у домі й справді нема, – резюмує.

Марія МАРТИНЮК, Рівненська область

Фото з особистого архіву Юлії ХИЖАВСЬКОЇ

Як доглядати за комахоїдними рослинами?

  •  Вони люблять світло, м’яку воду (дощову, талу або ж дистильовану). Від звичайної води комахоїдні вазони гинуть. Коли на вулиці злива, треба набрати кілька бутлів дощової і нею поливати.
  •  Діонею треба садити у суміш з верхового кислого торфу та пер­літу, добре вимоченого у воді. А сараценію – з додаванням різаного сфагнуму, деревного вугілля. Цефалотус любить затінок. Готуючи субстрат для вирощування, до суміші з верхового торфу та перліту потрібно додати січеного моху та товченої кори. Аби коріння не гнило, поливати рослину слід лише тоді, коли ґрунт повністю висохне.
  •  Рослини-хижаки «бояться» органічних добрив, якими підживлюють звичайні вазони. Усі необхідні речовини отримують, перетравлюючи комах.
  •  Ці квіти люблять свіже повітря, проте бояться протягів.

Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися