Рудольф ГІЛЬДЕРМАН (у центрі) зі своїми учнями
Рівненщина

У маленькому селі тренуються майбутні чемпіони з карате

13 серпня 2018, 11:37
0
0
Сподобалось?
0

Не кожен районний центр нині може похвалитися, що у ньому розвиваються спортивні секції. А що вже говорити про село, у якому немає й трьохсот жителів? Добриводі Радивилівського району у цьому плані пощастило. Тут знайшлися і гроші, і тренер-ентузіаст. Тому у це маленьке село зі всієї округи звозять діток на заняття у клубі кіокушин карате.

Тренер Рудольф Гільдерман сам є фанатом цього виду спорту. Доля молодого чоловіка досить незвична. Його тато – німець, мама – росіянка, сам він народився у Казахстані. У Добриводу разом зі всією родиною переїхав у кінці 90-х в трирічному віці. Що саме змусило їх втікати з насидженого місця – не говорить. Але тепер це українське село стало для нього рідним. І коли майже вся сім’я виїхала у пошуках кращого життя за кордон, Рудольф залишився жити у селі з бабусею. Взявся вчити місцеву дітвору «уму-розуму». Бо карате – це не лише спорт, це наука і філософія, спосіб життя. Найвищою метою є не просто фізичний розвиток, а й розвиток кращих якостей людини загалом.

Сам же Рудольф займатися почав ще у школі. Скільки бажання і терпіння треба було мати, аби через день їздити на тренування у Дубно! Від Добриводи це відстань чимала – більше 40 кілометрів. Який подвиг здійснював юнак, долаючи їх, зрозуміє лише той, хто сам хоч раз проїхався тією дорогою. 15 кілометрів на годину – щонайбільша швидкість, з якою може їхати автівка добру частину шляху. Але для Рудольфа це не було перепоною.

– У Дубні сильна школа кіокушин карате. Дуже хотів усьому навчитися. Там є у кого. Крім того, постійно тренувався вдома. Адже кіокушин – це жорстка самодисципліна, якої зобов’язані дотримуватися спортсмени.

Як у Рудольфа виникла ідея тренувати місцеву дітлашню – уже не пам’ятає. Спершу заняття проводив на громадських засадах. Скільки було радості, коли хлопчаки дізналися, що Рудольф береться їх тренувати. Для них він був прикладом і авторитетом: карате ж займається!  У перші тижні на тренування з’являлося більше 40 осіб.

– Одразу почали ходити всі хлопці із сусідніх сіл. Приєдналися і дівчата, – пригадує тренер. – Та не всі витримали навантаження, і за півтора року, що існує наш клуб, постійно тренується 20-25 осіб. Наше село входить до Козинської громади. Тут нас підтримали, надали офіційний статус, виділили гроші, закупили спеціальні килимки. Ми проводимо відкриті тренування для всіх бажаючих. На святах – показові виступи. Маємо можливість вже й на змагання їздити. Нещодавно у Запоріжжі відбувся турнір «Зелене татамі», що є черговим етапом відбору на Кубок Європи з кіокушин карате. Члени нашого клубу були у збірній команді Рівненської області. Горджуся тим, що мої хлопці вибороли призові місця: Денис Янісевич – друге, його брат Стас і Юрій Ферчук – третє.

Задоволені, що у громаді дбають про розвиток спорту і батьки.

– Коли син почав займатися, став більш дисциплінованим, організованим, відповідальним. Якось подорослішав. Менше в телефоні та планшеті сидить, телевізор дивиться. Та й здоровшим став. Майстер у нас дуже хороший. Рудольф у них душу вкладає, – не може натішитися Людмила Ферчук.

Ну, а плани у клубу кіокушин карате «Добривода» грандіозні. Найперше – достойно виступити на чемпіонаті України.

Наталка СЛЮСАР, Рівненська область

Передрук заборонено!


Хочете дізнаватися про головні події першими?
Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram та групи у Facebook!

Читайте також

Увага! Коментарі відсутні! Прокоментуйте першим...

Ваш коментар

Ви погоджуєтесь з правилами коментування.
Реєстрація Вхід
Забули пароль?
Реєстрація Вхід
На ваш E-mail буде відправлено лист з інструкцією
Реєстрація Вхід
Зареєструватися